Забава и знание

Умерените пиячи са с по-малък риск от деменция в сравнение с въздържателите

Умерените консуматори на алкохол са с по-малък риск от сенилна деменция в сравнение с въздържателите, сочат резултатите от проучване, цитирани от Франс прес.
Изследването е обхванало 9087 британски служители, родени между 1930 г. и 1950 г. За онези, които заявили, че не са близвали алкохол, рискът от сенилна деменция бил с 47 на сто по-висок, отколкото за участниците, които консумирали алкохол в препоръчваните граници – 1-14 алкохолни единици седмично. Участниците, чиято употреба на алкохол надхвърляла препоръчваните граници, били с още по-голям риск от въпросната загуба на когнитивните способности.
Изследването обаче не е установило причинно-следствена връзка. „Получените резултати не трябва да окуражат въздържателите да започнат да пият алкохол“, заяви ръководителката на изследването Северин Сабиа от френския Национален институт за здравеопазване и медицински изследвания.
Учените отбелязват, че британците, които консумират умерени количества алкохол, пият най-вече вино, а онези, които изпиват големи количества алкохол, са любители на бирата.
От деменция са засегнати 5-8 процента от хората над 60-годишна възраст в света, т.е. около 50 милиона души, според данни на Световната здравна организация.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *