Търновецът Светлин Наков предлага революционни промени в образованието | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновецът Светлин Наков предлага революционни промени в образованието

Публикувана на: 03.08.2018г. 3065 прегледа

Създателят на Софтуерния университет търси подкрепа на идеята гимназиите да могат да променят учебните планове

 

ТЪРНОВЕЦЪТ СВЕТЛИН НАКОВ, КОЙТО СЪЗДАДЕ ПЪРВИЯ В БЪЛГАРИЯ СОФТУЕРЕН УНИВЕРСИТЕТ, А СЛЕД ТОВА И ПЪРВАТА ГИМНАЗИЯ ЗА ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ КЪМ ВУЗА, е решил да внесе в Министерството на образованието предложение училищата да могат да променят учебните си планове и програми. Затова програмистът, който е възпитаник на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново, търси подкрепа във Фейсбук.

„Да се даде право на всички български гимназии по решение на училищните управляващи органи да променят държавно утвърдените учебни планове, програми и учебни методики в рамките на до 20% от стандартно заложените учебни часове по всички учебни предмети“ – това е предложението, което програмистът ще се опита да защити пред образователното ведомство.

Това означава, че в до 20% от учебните часове ще може да се изучават учебни предмети по решение на училището вместо държавно заложените в рамковите учебни планове, ще могат да преподават практици (без изисквания за диплома), в клас ще влизат професионалисти от бизнеса, ще се учат личностни и екипни умения, ще могат да се въведат нови учебни дисциплини, ще може да се преподава по нетрадиционна методика, ще може да се учи извън клас, например по дигитални образователни ресурси, ще може да се поправят някои недоразумения от задължителните учебни планове и програми. Освен това ще може да се заменят някои уроци от стандартните учебни програми с други по усмотрение на учители, директори и родители, ще може отделните училища да се специализират в определени области според интересите на ученици и родители и в съгласие с педагогическите съвети, обяснява идеята си Светлин Наков.

Той е категоричен, че по този начин ще бъдат решени много проблеми на училищното образование, породени от липсата на свобода върху учебния план, учебното съдържание, учебните методики, преподавателския състав и всякакви други ограничения.

ИНИЦИАТИВАТА НА СВЕТЛИН НАКОВ Е ГРАЖДАНСКА И ТОЙ Е РЕШИЛ ДА ПУСНЕ ИДЕЯТА ЗА ОБСЪЖДАНЕ. Ако получи достатъчно силна неформална подкрепа във Фейсбук, програмистът ще събере образователни, работодателски, родителски, учителски и други организации и ще внесе официално писмо в МОН и в Народното събрание. Светлин Наков вече е говорил с министъра на образованието Красимир Вълчев и има от него уверението, че експертите в министерството са готови да приемат образователни промени по предложение от бизнеса и обществото.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Коментари за "Търновецът Светлин Наков предлага революционни промени в образованието"

 • 03.08.2018 в 16:40

  Това е прекрасно! Дано се получи. И се надявам промяната да започне първо от училището, което е завършил.

  Отговор
  • 03.08.2018 в 21:20

   ще се получи ама в мангалски Катар,където е брат му на Светлин.
   В бяла,европейска България,такива фундаментални предмети като ЗНОС,физкултура,философия и прочие бози няма как да бъдат орязани за да се усили математиката или информатиката

   Отговор
   • 05.08.2018 в 10:28

    Ако за теб философията е боза, то нямаш нужда от образование изобщо. Слушай си чалгата, гледай си турските сапуни и ще си щастлив.

 • 03.08.2018 в 18:50

  Прекрасно е за първата колония на Марс!

  Отговор
 • 06.08.2018 в 0:57

  идеята е много добра,ще се подкрепи.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!