Новини

Събор на търновските авджии преди новия ловен сезон

Преди на 11 август да бъде открит новият ловен сезон за прелетен дивеч, търновските ловци се събраха за поредния ловен събор на стрелбището на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” в местността Картала край Велико Търново. Съборът започна рано сутринта със състезание по ловна стрелба. В него се включиха 50 състезатели от 16 ловни дружини. Малко след обяд, когато надпреварата приключи, главният съдия – националният състезател Пламен Филев, обяви резултатите. Най-много панички беше уцелил Васил Владов от Арбанаси, второ и трето място заеха Христо Гаврилов от Церова кория и Борислав Йорданов от Дичин. Отборно най-добре се представи ловната дружина в Емен, следвана от Арбанаси и Ново село. Класиралите се на първите три места получиха купи и медали. Като най-млада състезателка беше отличена 20-годишната Йордана Папазова от Емен.

За веселото настроение по време на събора се погрижи ансамбълът към гвардейската част на Българската армия с командир генерал Илко Йорданов. Генералът ловува в нашия край и е председател на ловно-рибарската дружина в Дичин.

Съборът беше добър повод да бъде представена книгата „От началото до наши дни. Ловното движение във Великотърновско”. Тя е предназначена за широк кръг читатели, не само за ловците. В четивото те ще се запознаят с историята на търновското ловно дружество, което е първото в България, създадено през далечната 1884 година. Книгата съдържа богат снимков материал от първите фотоси до съвременните фотографии, рецепти за дивечово месо и немалко любопитни факти.

Милка ДЕНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *