Забава и знание

Дванадесет годишен мексиканец започва да следва биомедицинска физика в престижен университет

В понеделник, с любимата си плюшена играчка в ръка, 12-годишният Карлос Антонио Сантамария ще започне курсовете си по биомедицинска физика в Националния автономен университет на Мексико, ставайки най-младият му студент, предаде Франс прес.
„Главната ми цел е да доставя нужните базисни елементи, за да може лекари и биолози да решат биологични проблеми – каза Карлос на пресконференция в университета. – Ако успеем въз основа на клетъчни органели да създадем клетка, която сама се поддържа, ще е възможно да се лекуват всички болести.“
Според учени от университета, Карлос е с високи когнитивни способности. На 12-годишния студент обаче не му допада да го смятат за гений. Той признава, че изпитва „жажда за знания“, но майка му е загрижена най-вече синът й да изяде закуската си.
„Ще вляза в сградата на университета с плюшената си играчка“, увери Карлос. Тя изобразява пума – талисмана на футболния отбор на университета. Макар да не е фен на футбола, момчето подкрепя университетския футболен отбор. То харесва игрите от типа „Конструктор“ и видео игрите.
Когато не е залегнал над учебниците, Карлос чете класическа литература. „Наскоро прочетох „Дон Кихот“ и „Сто години самота“, довери той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *