56 четения

Ремонти блокират старата част на В. Търново до края на август

Хотелиери се оплакват, че сезонът им е съсипан

 

РАЗКОПАВАНЕТО НА ЦЯЛАТА СТАРА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КЪДЕТО СА РАЗПОЛОЖЕНИ ВСИЧКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ОСНОВНА ЧАСТ ОТ ХОТЕЛИТЕ, съсипва туризма, алармираха възмутени собственици на ресторанти и места за настаняване. Масово се отказват резервации заради невъзможния достъп, а малкото останали ентусиасти от гостите пък са принудени да мъкнат куфари и сакове, защото до хотелите, където са резервациите им, не ходят нито таксита, нито автобуси. Хаосът е пълен и в кметството вече има десетки сигнали от гневни хотелиери и ресторантьори, които настояват за нова организация на работата и поетапно затваряне на улици, а не тотално, както е в момента. От кметството коментират, че строителството на нови водопроводи ще продължи поне до 31 август, когато е и крайният срок за изпълнителите. Минимум дотогава остава и ограничението за движението от площад „Велчова завера“ към улиците „Иван Вазов“ и „Никола Пиколо“, „Читалищна“ чак до моста към кв. „Света гора“.

Веднага след като приключи този ремонт, се затваря целият участък от крепостта Царевец до моста в кв. „Асенов“, тъй като улицата пропадна и трябва да се прави. За това вече са осигурени около 1,5 млн. лв., а прогнозите са, че работата ще продължи поне три месеца.

„Ситуацията е нетърпима не само за туристите, но и за нас, живущите. Страдаме абсолютно всички. Една диня не можем да си пренесем, защото няма как с нея да лавираме край рововете и да вървим с километри“, гневят се живущи в района на ул. „Читалищна“. Най-проблемен за хората се оказва ограниченият достъп на коли. Обитатели на стария град в момента са изоставили личните и служебни автомобили по малкото останали безплатни паркинги на територията на неразкопаните градски зони. За да стигнат до тях, е нужно много време и доста ходене пеша.

„Имаме случаи с румънски туристи, които слизат с куфарите, тръгват пеша и като се омотаят и разберат на какво са попаднали, звънят и отменят настаняването си, отивайки другаде. Това са огромни загуби за нас, да не говорим за имиджа на града и туризма като цяло. От 10 години сме заети в бранша и толкова слаб сезон не е имало, но същевременно данъците и таксите си вървят“, коментира Елисавета Иванова – собственик на семеен хотел в старата част.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка авторът

4 коментара за “Ремонти блокират старата част на В. Търново до края на август

 • 09.08.2018 в 13:04
  Permalink

  Имайте търпение ,когато стане готово ще сте доволни и вие. Колко по-скоро важни неща има на света. Здраве и мир да има. Това ще премине , а който иска да разгеда ще разгледа не вярвам някой да се е пътнал да дойде до нашият град само да спи в хотел. Дошъл е да разгледа.

  Отговор
 • 09.08.2018 в 17:40
  Permalink

  Защо точно през август ? Сезонът на отпуските,пътуванията,големия туристопоток? Топло ,прах и мръсотия ,спиране на водата. Не е обмислено .

  Отговор
 • 09.08.2018 в 20:27
  Permalink

  Търновец, кога според теб трябва да се направи? Може би когато търновските граждани се приберат от лятна почивка или когато завали снегът?! След като според теб не е обмислено, предложи кога да бъде направено, иначе е пример за празнодумство и заяждане.

  Отговор
  • 14.08.2018 в 15:10
   Permalink

   Роска, малоумен си. Август има най-много туристи. В коя държава се правят ремонти през Август??? В кой туристически град? Що по морето се спират ремонти а тук не? Кога през септември, май, април, юни или юли вали сняг? Избери си месец бе. Кметя иска да засили трафика към неговите заведения на арбанаси както винаги

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!