Болен мъж от Павликени майстори макети на възрожденски къщи, за да помогне на събрат по съдба | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Болен мъж от Павликени майстори макети на възрожденски къщи, за да помогне на събрат по съдба

Публикувана на: 09.08.2018г. 3502 прегледа

Втори живот живее 26-годишният Павлин Маринов от Павликени, който с помощта на близки и приятели успява да пребори онкологично заболяване. Освен с него той води битка и с друга болест, миастения гравис – хронично автоимунно заболяване, характеризиращо се с мускулна слабост и лесна уморяемост след физическа активност. Казва, че състоянието му се мени много бързо, а във времето, когато се чувства добре, майстори макети на възрожденски къщи. Изделията вече е представял в изложба, а отскоро започнал да продава с благотворителна цел. Средствата от тях ще преведе по сметката на неговия съгражданин Йордан Петров – борещ се с Ходжкинов лимфом.

Павлин е роден в Павликени, но живее в село Стамболово. Възпитаник е на гимназията по строителство и архитектура „Ангел Попов” във Велико Търново и има висше образование по есксплоатация на флота и пристанищата в Русенския университет. Всичко в живота му вървяло нормално до миналото лято.

„Разболях от миастения гравис и бях опериран с помощта на добрите хора от село Стамболово. Оттогава съм в болнични и като се повъзстанових след интервенцията за премахване на тимусна жлеза и злокачествено образувание, започнах да търся някакво занимание, което да ми отвлича вниманието от лоши мисли. Така един ден след разглеждане на статии, клипове и снимки на възрожденски къщи се роди идеята да пробвам да направя техни макети“, споделя Павлин. Не поставил под съмнение възможностите си, тъй като е завършил строителния техникум, и скоро след това започнал да майстори.

Материалите, които използва, са разнообразни, като основно влага камък, дърво, шишарки от иглолистни дървета, а от известно време експериментира и със съвременни и едновремешни строителни материали. Направата на една къща отнема различно време и зависи от моментното му здравословно състояние. Когато е добре и енергичен, макетът е готов до месец. Павлин е измайсторил 7 изделия, а на 7 юли ги подредил в изложба на празника на село Стамболово. На събитието гостувал кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, който също бил много впечатлен от творбите на 26-годишния мъж.

„Реших да ги продавам, за да помогна на Данчо, който страда от коварно заболяване. Лично аз съм го изпитал и знам какво е да се бориш за живота си и да имаш нужда от подкрепа, за да събереш средства за лечение. Освен това смятам, че не е нужно да си го преживял, за да си съпричастен с чуждото нещастие“, допълва той.

Цените на макетите са символични, варират от 30 до 50 лв. и се продават онлайн. Павлин казва, че не смее да ги направи по-скъпи, защото все пак не е професионалист, а и хората не могат да си позволят да отделят кой знае колко средства за подобни цели, било то и с благотворителна насоченост.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Болен мъж от Павликени майстори макети на възрожденски къщи, за да помогне на събрат по съдба"

  • 09.08.2018 в 15:59

    Макетите изглеждат много хубави.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!