43 четения

Хората от ул. „Дервеня“ искат да се отцепят от града, общината ги загърбила

Живущите на търновската улица плащат данъци, но от години никой не разрива снега, нямат даже кофи за смет

ГНЕВНИ ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ ИСКАТ ЖИЛИЩНИЯ ИМ РАЙОН ДА СЕ ОТЦЕПИ В ГРАДА И ДА СЕ ОБОСОБИ КАТО САМОСТОЯТЕЛНО НАСЕЛЕНО МЯСТО. Двайсетина души, живущи в района на улица „Дервеня“ и едноименната местност, се събраха вчера на протест, на който поканиха представители на местната власт. На осеяния с кратери и обрасъл с храсти път на поканата им се отзоваха само шефът на местния парламент Венцислав Спирдонов и заместникът му Мирослав Трифонов.

Още през април след наша публикация по проблема кметът Даниел Панов разпореди оглед. Констатациите бяха, че в лошо експлоатационно състояние заради валежите през изминалия зимен сезон са участъците край месокомбинат „Родопа – ВТ“, към новообразуващия се квартал и манастира „Света Троица“. В района има и две активни свлачища. Установен бе и трети участък, където земната маса е нестабилна заради валежите през отминалата зима. В района има и много подпочвени води. За да минават обитателите на района, сами са си проправили просеки.

А пътят към новия квартал, който се оформи през последните десетина години, както и до светата обител е без настилка и с множество дупки, но ако досега по него все пак се е минавало, вече това е невъзможно по никакъв начин.

„Тук живеят около 50 души, има и четири големи фирми, включително „Елит Мес – Миневи“, в община В. Търново има 15 – 20 населени места с по-малко жители от нас, но за тях се полагат грижи. По тази причина искаме да се обособим в самостоятелно селище. Зимата плащаме на приятели и фирми да идват да разриват, нямаме съдове за смет, ситуацията е нетърпима“, коментира Камен Георгиев, който е един от живущите на улицата.

„Само ни лъжат, обещания слушаме всяка година. На ден минавам по три пъти по този път, защото нямам алтернатива. Пукаме картери на колите в дупките, текат масла. Туристите идват, оставят си колите и вървят пеша. Срам за града ни е“, коментира Никола Баиров. Според съседа му Илия Карловски съществуващият в момента път е правен през 50-те години на миналия век, за да обслужва екарисаж, който отдавна не работи.

„Оттук минаваме не само ние, но и туристи за уникалния манастир „Света Троица“ и все ни питат защо няма път и как е възможно това в град с амбиции за основна туристическа дестинация. Питат ни и защо са дадени толкова милиони за неизползваем фуникуляр на Трапезица, който е в близост, а за нормален път – няма“, пишат в жалбата си до кмета, придружена от голяма подписка, съкварталците. Хората недоумяват толкова ли е бедна общината, та не може да си позволи поне да насипе участъка с дължина 500 – 600 метра над бившия месокомбинат „Родопа“.

„Инвестиционната програма и бюджетът на общината са определени отдавна, но те могат да се преработят с решение на Общинския съвет. Темата с отцепването от града е нещо доста крайно. Като начало трябва общината да си изпълни ангажимента с направата на пътя и създаването на нормални условия за хората. Това трябва да бъде включено в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет“, бяха категорични Венцислав Спирдонов и Мирослав Трифонов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!