Хората от ул. "Дервеня" искат да се отцепят от града, общината ги загърбила | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Хората от ул. „Дервеня“ искат да се отцепят от града, общината ги загърбила

Публикувана на: 09.08.2018г. 1344 прегледа

Живущите на търновската улица плащат данъци, но от години никой не разрива снега, нямат даже кофи за смет

ГНЕВНИ ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ ИСКАТ ЖИЛИЩНИЯ ИМ РАЙОН ДА СЕ ОТЦЕПИ В ГРАДА И ДА СЕ ОБОСОБИ КАТО САМОСТОЯТЕЛНО НАСЕЛЕНО МЯСТО. Двайсетина души, живущи в района на улица „Дервеня“ и едноименната местност, се събраха вчера на протест, на който поканиха представители на местната власт. На осеяния с кратери и обрасъл с храсти път на поканата им се отзоваха само шефът на местния парламент Венцислав Спирдонов и заместникът му Мирослав Трифонов.

Още през април след наша публикация по проблема кметът Даниел Панов разпореди оглед. Констатациите бяха, че в лошо експлоатационно състояние заради валежите през изминалия зимен сезон са участъците край месокомбинат „Родопа – ВТ“, към новообразуващия се квартал и манастира „Света Троица“. В района има и две активни свлачища. Установен бе и трети участък, където земната маса е нестабилна заради валежите през отминалата зима. В района има и много подпочвени води. За да минават обитателите на района, сами са си проправили просеки.

А пътят към новия квартал, който се оформи през последните десетина години, както и до светата обител е без настилка и с множество дупки, но ако досега по него все пак се е минавало, вече това е невъзможно по никакъв начин.

„Тук живеят около 50 души, има и четири големи фирми, включително „Елит Мес – Миневи“, в община В. Търново има 15 – 20 населени места с по-малко жители от нас, но за тях се полагат грижи. По тази причина искаме да се обособим в самостоятелно селище. Зимата плащаме на приятели и фирми да идват да разриват, нямаме съдове за смет, ситуацията е нетърпима“, коментира Камен Георгиев, който е един от живущите на улицата.

„Само ни лъжат, обещания слушаме всяка година. На ден минавам по три пъти по този път, защото нямам алтернатива. Пукаме картери на колите в дупките, текат масла. Туристите идват, оставят си колите и вървят пеша. Срам за града ни е“, коментира Никола Баиров. Според съседа му Илия Карловски съществуващият в момента път е правен през 50-те години на миналия век, за да обслужва екарисаж, който отдавна не работи.

„Оттук минаваме не само ние, но и туристи за уникалния манастир „Света Троица“ и все ни питат защо няма път и как е възможно това в град с амбиции за основна туристическа дестинация. Питат ни и защо са дадени толкова милиони за неизползваем фуникуляр на Трапезица, който е в близост, а за нормален път – няма“, пишат в жалбата си до кмета, придружена от голяма подписка, съкварталците. Хората недоумяват толкова ли е бедна общината, та не може да си позволи поне да насипе участъка с дължина 500 – 600 метра над бившия месокомбинат „Родопа“.

„Инвестиционната програма и бюджетът на общината са определени отдавна, но те могат да се преработят с решение на Общинския съвет. Темата с отцепването от града е нещо доста крайно. Като начало трябва общината да си изпълни ангажимента с направата на пътя и създаването на нормални условия за хората. Това трябва да бъде включено в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет“, бяха категорични Венцислав Спирдонов и Мирослав Трифонов.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!