Търновки се обединиха в група за взаимна подкрепа по диетата на Атанас Узунов

ОФОРМИ СЕ ТЪРНОВСКА ГРУПА ЗА ВЗАИМНА ПОДКРЕПА ОТ ПОСЛЕДОВАТЕЛКИ НА ВДЪХНОВИТЕЛЯ В СОЦИАЛНАТА МРЕЖА АТАНАС УЗУНОВ от София, който смъкнал 70 кг чрез консумация основно на месо, риба и дори любимото мезе на хиляди българи – сланина. За сметка на това преустановил приема на шоколадови изделия, тестено и сладки плодове. Историята му се превърна в хит и популярността му само за няколко седмици нарасна главоломно. Страницата му „Оригинал – отслабвай и бъди здрав с мен – Атанас Узунов“ във Фейсбук има над 162 000 членове, а участието в нея е напълно безплатно. Болярките, тръгнали по стъпките му, се събраха вчера на първа среща в бирария „Камбаната“ и си обещаха взаимопомощ и подкрепа. Любопитна подробност е, че сред ентусиастите няма мъже.

Сред представителките на търновската група са бизнесдами, юристки, медицински лица, занаятчийки от Самоводската чаршия и други. Има жени под 30 години, които обясняват мотивите си за участие с трудности при смъкването на килограми след бременност, такива на средна възраст, които работят на няколко места и не успяват да спортуват и да се хранят правилно, както и пенсионерки с наднормено тегло, особено вредно за борбата им с редица заболявания.

Повечето от тях членуват в групата и както гласят правилата в нея, публикуват своя снимка преди началото на режима и след това представят друг фотос – с най-доброто постижение. През целия период получават безплатни съвети и консултации от Атанас Узунов.

Диетата позволява консумацията на естествени мазнини, но свежда до минимум приема на въглехидрати. Иначе казано пържоли, кюфтета и скара на корем, но без хляб, макарони, захарни десерти, сладки плодове. Позволени са зеленчуци, които растат над земята, като домати и краставици, тъй като морковите и лукът са богати на въглехидрати.

„Когато се избягват изброените забранени храни, организмът сам се пречиства от захарта и гори мазнините, без да ги натрупва по тялото. Дори едра вафла е в състояние да спре естествения процес на редуциране на мазнините“, обясни една от дамите в търновската група.

За да се сведе до минимум секрецията на инсулин, храненията в режима на Атанас Узунов са само две. Пропуска се закуската, противно на разпространеното схващане, че тя е най-важна. Изборът да се пропуска точно сутрешното хранене е свързан с трите денонощни физиологични цикъла на човешкия организъм – приемане, асимилиране и отделяне. Тоест, стомахът трябва да е празен до обяд, защото дотогава организмът се пречиства. Тези обаче, които приемат лекарства сутрин и поради това се налага да закусват, могат да хапват яйца, сирене, кисели зеленчуци. В режима се практикува и лечебно гладуване в рамките на 24 часа веднъж седмично.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *