Министерството на културата даде 36 000 лв. за разкопки на Трапезица

36 000 ЛВ. ДАДЕ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ЗА РАЗКОПКИТЕ НА ТРАПЕЗИЦА ТОВА ЛЯТО. Средствата са за екипите на проф. Константин Тотев и доц. д-р Деян Рабовянов, и двамата археолози към търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Проф. Константин Тотев, който от години работи в северния сектор, и това лято ще копае там. Той разполага с около 18 000 лв. за разкопки и консервация. Той ще продължи да разкрива автентичната архитектура в участъка, разположен до централния вход за Трапезица, както и с некропола на църква номер 20, където досега са разкрити около 100 погребения.

С 18 000 лв. ще работи и доц. д-р Деян Рабовянов, който се е ангажирал с южния сектор. Той иска да продължи проучването на църква 22, която разкри миналата година. Храмът има интересна архитектура и миналото лято археологът успя да попадне на няколко много красиви находки, сред които и църковни реликви.

ВСЕ ОЩЕ НАДЕЖДА ДА ПОДНОВИ РАБОТАТА СИ В ЮГОИЗТОЧНИЯ СЕКТОР ИМА И ДОЦ. Д-Р МИРКО РОБОВ. Той не успя да получи финансиране от Министерството на културата, но има вероятност да копае с пари от Община Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.