Министерството на културата даде 36 000 лв. за разкопки на Трапезица | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Министерството на културата даде 36 000 лв. за разкопки на Трапезица

Публикувана на: 09.08.2018г. 447 прегледа

36 000 ЛВ. ДАДЕ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ЗА РАЗКОПКИТЕ НА ТРАПЕЗИЦА ТОВА ЛЯТО. Средствата са за екипите на проф. Константин Тотев и доц. д-р Деян Рабовянов, и двамата археолози към търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Проф. Константин Тотев, който от години работи в северния сектор, и това лято ще копае там. Той разполага с около 18 000 лв. за разкопки и консервация. Той ще продължи да разкрива автентичната архитектура в участъка, разположен до централния вход за Трапезица, както и с некропола на църква номер 20, където досега са разкрити около 100 погребения.

С 18 000 лв. ще работи и доц. д-р Деян Рабовянов, който се е ангажирал с южния сектор. Той иска да продължи проучването на църква 22, която разкри миналата година. Храмът има интересна архитектура и миналото лято археологът успя да попадне на няколко много красиви находки, сред които и църковни реликви.

ВСЕ ОЩЕ НАДЕЖДА ДА ПОДНОВИ РАБОТАТА СИ В ЮГОИЗТОЧНИЯ СЕКТОР ИМА И ДОЦ. Д-Р МИРКО РОБОВ. Той не успя да получи финансиране от Министерството на културата, но има вероятност да копае с пари от Община Велико Търново.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!