Стълбица от дрехи прави в Горна Липница индийката Пауел Сутрадара, аржентинката Паула Бели създава танц | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Стълбица от дрехи прави в Горна Липница индийката Пауел Сутрадара, аржентинката Паула Бели създава танц

Публикувана на: 09.08.2018г. 1233 прегледа

Художници от пет държави извършват творческа революция в селото

СТЪЛБИЦА ОТ ДРЕХИ, СЪБИРАНИ ОТ МЕСТНИТЕ ЖИТЕЛИ, Е РЕШИЛА ДА НАПРАВИ, ДОКАТО Е В ГОРНА ЛИПНИЦА, ПАУЕЛ СУТРАДАРА. Идеята на Пауел за стълбицата, е в крайна сметка тя да стане база, върху която ще се проведе ритуал за ядене на хляб без ръце. Индийката, която живее във Франция, е една от участничките в тазгодишното издание на артрезиденцията „Старото училище“, която се провежда в Горна Липница. Седем творци – двама българи и автори от Франция, Индия, САЩ и Аржентина, работят до 13 август в павликенското село и създават произведения в различни жанрове – изобразително изкуство, филм, музика и фотография.

„Творчеството e умствен и обществен процес на човешката дейност, при който се създават напълно нови, оригинални материални и духовни ценности. Всеки човек по своята същност е творец, свободен създател и автор. На хората изначално е заложена възможността за творчество и сътворяването е възможно като постоянен процес. Тези, които започнат да творят, биват възнаградени с чувство за задълбоченост, целенасоченост и удовлетвореност. Творчеството е един от начините за изграждане на света”, казва един от организаторите на резиденцията Димитър Палов, докато представя авторите, одобрени за тазгодишния пленер.

Английският художник Фреди Дарк веднага допълва, че нашите ежедневни малки навици – и онези, които извършваме с желание и стимул, и онези, които вършим по задължение, с известна досада и ненавист, могат да се превърнат в творчество. Затова самият той се е посветил на това да изучава навиците на жителите в Горна Липница. Фреди разговаря с местните жители и стриктно си записва кои са техните любими и досадни рутинни действия. Наред с това авторът иска да подчертае, че готовността ни да променяме дори малките навици в живота ни е признак, че сме готови да извършим още по-големи промени в живота си. Големите лични революции – тези на вътрешния ни свят, започват с малки, на пръв поглед почти незначителни стъпки. Те обаче са от изключително значение за цялостната ни лична промяна и прогрес, обяснява Фреди по повод темата, на която резиденцията е посветена, а тя е „Ритуалната рЕволюция“.

„Мисля си, че хората по света се чувстват свободни да изразяват своята мъка, но не се чувстват напълно свободни да дават израз на удоволствията, които изпитват. Затова аз искам да опозная местните от тази гледна точка и питам всеки срещнат с какъв жест на тялото би изразил момент на огромно удоволствие“, включва се в разговора и аржентинката Паула Бели. В края на престоя си в Горна Липница тя ще създаде танц, в който ще включи цялата тази колекция от движения и мимики, които е събрала от жителите в селото. Танца тя ще изиграе върху картата на света и ще се опита да докаже на всички, че освобождението от табута също е вид революция.

ВЪЗСТАНОВКА НА БИТКАТА В ДЯДОПАНОВАТА КОРИЯ МЕЖДУ ЧЕТИТЕ НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА С ТУРСКАТА ВОЙСКА е следващата атракция, която предстои да се случи в „Старото училище“ в Горна Липница. Във възстановката участват деца от детската школа към резиденцията, чийто ръководител от години е местният творец Пламен Петров. Тази година той е събрал рекорден брой малчугани, които искат да са част от пленера. 30 деца, някои от които са се върнали от чужбина заради резиденцията, участват във възстановката, която е на 10 август от 19,00 часа. Същата вечер от 21,30 часа ще бъде представен и ритуалът нестинарство.

Резиденцията се провежда всяко лято от 2010 г. Повече от 100 автори от различни краища на света са творили в селото. За всичките й летни издания в селото са идвали да работят повече от 100 автори, които са превърнали Горна Липница в музей на съвременното изкуство.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!