Старото училище в Царевец ще става модерна фолклорна школа | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Старото училище в Царевец ще става модерна фолклорна школа

Публикувана на: 09.08.2018г. 437 прегледа

СТАРОТО УЧИЛИЩЕ В СЕЛО ЦАРЕВЕЦ ЩЕ СТАНЕ МОДЕРНА ФОЛКЛОРНА ШКОЛА. Реконструкцията на сградата ще бъде реализирана по проект, спечелен от кмета на Свищов Генчо Генчев.

Проектът се нарича „Традиция и танц – мост над Дунава“ и е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020“.

Община Свищов заедно с кметството в село Царевец, местното читалище „Светлина-Царевец 1927“ и сдружение „Фолклорен извор“ са разработили проекта за създаването на културен център. Според него такъв център ще бъде изграден и в румънското кметство Контещи. Опознаване на двете култури и народни традиции е голямата идея, с която вече е започнала реконструкцията на старото училище в Царевец. Румънски танцови и певчески състави ще изучават български фолклор, съставите от България също ще опознаят културното богатство на северната ни съседка.

Ремонтът стартира веднага след приключването на Осмия национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Кметът на Свищов Генчо Генчев обясни, че по инфраструктурата и изработването на стратегия и план ще се работи през следващите осем години докато продължава устойчивостта на проекта.

Срокът за изпълнение на целия проект е 3 години, но свищовският градоначалник е амбициран първият продукт да бъде готов още за следващото издание на фестивала.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!