55 четения

Благодетели откупиха родната къща на автора на „Сладкопойна чучулига“ и я дариха на търновската библиотека

Радетели на българската култура и творчество се погрижиха да спрат разрухата на родната къща на автора на любимата детска песен „Сладкопойна чучулига“ Цоньо Калчев в Джулюница. Жителите на селото в продължение на година събирали пари, за да откупят имота, който от дълго време тъне в забвение, и в първите дни на септември ще започне ремонт на постройката, за да може възможно най-скоро тя да се превърне в творчески център музей.

За да увековечат поета, оставил на поколенията десетки стихотворения и песни, се заели 20 души от Джулюница. Всеки дал колкото можел да отдели и на първо време събрали 2500 лв. Строителните дейности обаче ще са сериозни, тъй като къщата е полуразрушена, но те също се поемат от дарителите, за да може тя отново да се придобие облика си от времето, в което Цоньо Калчев е живял в нея.

Творецът е роден в селото през 1870 година и въпреки че е получил многобройни покани да живее в София, остава до сетния си дъх в дома си. Дори самият Иван Вазов му направил предложение да се премести в столицата, но и тогава Цоньо Калчев отказал.

В родната си къща е написал текста на песента „Сладкопойна чучулига“ през 1903 година. По негови стихове е и песента „Пей ми, славею чудесни“. Творбите му са събрани с книгите „Детски приятел“, „Песни и картинки“, „Зимни вечери“, „Весело другарче“, „Покрай баба на колело“, „Пълен сборник на детски утра и вечеринки“ и други.

Благодетелите вече са дарили имота на Регионалната библиотека във Велико Търново.

„Къщата, след като бъде възстановена, ще се превърне в един творчески дом, като в него ще бъдат развивани най-различни дейности, и ще бъде средище на творци“, коментира Николай Колев от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!