Елица Кръстева сбъдна детската си мечта и готви първата си самостоятелна изложба | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Елица Кръстева сбъдна детската си мечта и готви първата си самостоятелна изложба

Публикувана на: 10.08.2018г. 1488 прегледа

РЕПРОДУКЦИИ НА ИМПРЕСИОНИСТИ, МАСЛЕНИ ПЛАТНА, АКВАРЕЛИ, РИСУНКИ С ПИСЕЦ И ВЪГЛЕН ПРАВИ ЕЛИЦА КРЪСТЕВА, която в момента е единственият възрастен ученик на художничката Галя Николова. Елица посещава часовете в артцентъра на Галя от началото на неговото съществуване – вече осем години. Младата жена рисува заедно с малчуганите, които два пъти в седмицата препълват ателието на Галя Николова, и твърди, че точно в тези няколко часа тя се чувства особено щастлива и свободна.

„Рисуването ми е детска мечта и като дете съм ходила на някакви временни спорадични уроци. Но когато пораснах и родих първата си дъщеря, реших че е време да осъществя детската си мечта. И започнах да търся в интернет учител за себе си. Учител, който да не ми каже, че съм закъсняла с мечтата си, че съм твърде голяма тепърва да започвам да се уча да рисувам. Попаднах на Галя, която току-що беше открила артцентъра и беше започнала да приема ученици“, разказва Елица.

Първата среща между двете била заредена с високо напрежение. Елица влетяла в артцентъра, нарамила свои картини и много притеснена да не би учителката, която сама си е намерила, да й каже, че те не струват. От своя страна Галя Николова нямала представа какви очаквания има Елица и дали все пак тя ще приеме да рисува с децата. „Обаче първите думи на Галя бяха, че никога не е късно и че всеки може да се научи да рисува. Даде ми толкова свобода в рисуването, че аз веднага започнах да опитвам от всичко“, казва Елица.

В НАЧАЛОТО ЗАЕДНО С ОСТАНАЛИТЕ МАЛЧУГАНИ И ТЯ ПРАВИЛА РЕПРОДУКЦИИ НА ИМПРЕСИОНИСТИ и вече не помни колко картини на Моне, Сезан, Реноар… е нарисувала. Впуснала се обаче в този експеримент, защото разбрала, че точно импресионистите са най-добрите учители за бъдещите художници. След това се влюбила в акварела, после започнала да смесва акварел и пастел. Сега рисува най-често с въглен и смесва въглен и пастел. С тази техника прави портрети, рисува детайли и те постепенно са се превърнали в нейната запазена марка. Въпреки това Елица не крие, че маслената боя остава любимата й техника.

„Аз се заразявам и вдъхновявам от децата. Първо тях видях да рисуват с акварели и ми се стори любопитно да опитам. После наблюдавах малката Мария как рисува с писец и поисках да опитам. От Габриел, който е майстор на портретите, се вдъхнових да рисувам с въглен“, признава Елица, която иначе има икономическо образование и работи в „Екстрапак“. Завършила е логистика в Международната спедиторска организация и именно тя се превърнала в нейна професия.

В свободното си време Елица рисува, снима и пише стихове. Казва, че изкуството присъства в целия й живот, дори в най-дребните ежедневни дейности, като подреждането на масата преди храна и приготвянето на храната например. А най-силно творческата натура на Елица се проявява, когато тя запрята ръкави, за да измайстори торта.

„Не се приемам на сериозно като художник. Просто идвам тук, за да се забавлявам и защото тук мога да изпусна парата. Понякога напрежението в работата ми идва в повече и нямам търпение да седна пред бялото платно. Установила съм, че когато дойда в ателието ядосана, рисувам най-добре“, признава Елица.

Рада, 10-годишната първородна дъщеря на Елица, също рисува в ателието при Галя Николова. А Елица обмисля да въвлече в това приключение и по-малката – Ивана, която е на пет години. Ивана обаче се оказала опърничаво хлапе, което държи само да решава кога какво ще се случва с живота му. Затова майка й търпеливо чака малката да получи вдъхновение и сама да пожелае да я придружава на уроците.

Междувременно Елица рисува и трупа рисунки за първата си самостоятелна изложба. Поне 100 платна, изработени с различни техники, е събрала вече младата художничка за всичките осем години, в които не пропуска уроците при Галя Николова. Двете вече са започнали да оглеждат и отделят най-добрите работи на Елица, за да подготвят експозицията й. И с тази изложба не просто да представят Елица пред търновци, а да покажат на всички, че никога не е късно да сбъднеш детската си мечта.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!