Зам.-шефката на Великотърновския общински съвет ще гледа 400 хил. кокошки край Дебелец | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Зам.-шефката на Великотърновския общински съвет ще гледа 400 хил. кокошки край Дебелец

Публикувана на: 10.08.2018г. 4744 прегледа

Калина Широкова има едно от най-модерните стопанства у нас

 

ПРОЕКТ ЗА ДВОЙНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА КАПАЦИТЕТА НА ФЕРМАТА СИ РЕАЛИЗИРА В МОМЕНТА ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО КАЛИНА ШИРОКОВА. Бизнесдамата е и регистриран земеделски производител. В уведомление до местната екоинспекция тя посочва, че край Дебелец ще гледа над 400 хил. кокошки, като за целта прави няколко модерни халета. Както „Борба“ вече съобщи, тя възроди бившата консервна фабрика в градчето. В началото на годината Калина Широкова отглеждаше над 120 хил. птици, но сега е решила да вдигне тройно капацитета и вече реализира едно разширение на базата си.

В края на миналата година на церемония в НДК светският лъв Евгени Минчев й връчи награда „Бизнесдама на годината“.

Доскоро производствената база, в която в момента е разположена птицефермата на Калина, е била собственост на датския концерн „Саново“. Датчаните влагат почти 1 млн. долара в бившата консервна фабрика „Труд“, която се простира на площ от почти 70 дка. Бизнесът им обаче не потръгва и те я продават на местната бизнесдама.

„Предприятието е една от емблемите на местната икономика в миналото, носител е даже на орден „Стара планина“, който бил връчен лично от Тодор Живков. Реликвата се пази, както и множество документи и инвентар, с които спокойно може да се отвори музей. Тук е било най-голямото производство у нас на яйчен прах. Амбициите ни са постепенно да върнем старата слава на консервната фабрика“, разказва Широкова. В момента птицефермата й прилича по-скоро на аптека, отколкото на място, в което се отглеждат птици. Всичко е автоматизирано и се използва много малко ръчен труд. Торът от животните, както и яйцата преминават през специални транспортьори, опаковат се, като и двете суровини намират широк пазар.

С. МАРИНОВ

loading...

Коментари за "Зам.-шефката на Великотърновския общински съвет ще гледа 400 хил. кокошки край Дебелец"

 • 10.08.2018 в 13:47

  Пази Боже сляпо да прогледа!

  Отговор
 • 10.08.2018 в 15:09

  ей това е да случиш на мъж.

  Отговор
 • 11.08.2018 в 23:09

  Колко да е мъж? Експлоатираше безобразно персонала си. А накрая ликвидира Търговия на едро.

  Отговор
 • 13.08.2018 в 12:33

  Парвенюта …

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!