Радина Радева пусна нестандартна и уникална модна колекция в Лондон | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Радина Радева пусна нестандартна и уникална модна колекция в Лондон

Публикувана на: 10.08.2018г. 6725 прегледа

Търновката е създала дрехи само от естествени материи

ПЪРВАТА СИ МОДНА КОЛЕКЦИЯ ПУСНА ТЪРНОВКАТА РАДИНА РАДЕВА, КОЯТО ОТ ШЕСТ ГОДИНИ ЖИВЕЕ В ЛОНДОН. Младата дизайнерка е създала дрехи само от естествени материи, които не вредят на околната среда. Освен това всяка риза, рокля и пола в марката е направена от сменяеми части, което прави дрехите подходящи и за ежедневна употреба, и за вечерно парти.

„Докато учех в университета в Кардиф, преподавателите ни предизвикваха да правим много проучвания, свързани с модата, с дрехите и влиянието им върху околната среда, с платовете – с всичко. Затова, когато започнах да правя собствената си марка, исках дрехите да са ушити от платове, които не разпръскват вредни емисии в природата и не заемат много място в гардероба. Така се роди идеята ми да ги направя от панели или части. Можеш да облечеш ризата за офиса, след това просто сменяш една част от нея с друга и ризата става подходяща за официална вечеря“, разказва Радина. И обяснява още, че дрехите й имат скрити копчета, което улеснява промяната им. Освен че са интересни, нестандартни и много любопитни за дамите, които така се превръщат дори в дизайнери, тоалетите на младата търновка са изключително практични и не препълват гардероба.

Аз самата все по-често се замислям трябва ли ми точно сега и точно тази дреха? И понякога се отказвам да си я купя, защото се сещам, че в гардероба имам подобни на нея други дрехи. Докато не станах студентка, изобщо не си давах сметка колко дрехи изхвърляме. Тук научих, че във Великобритания например хората изхвърлят всяка година 300 000 тона дрехи. Повечето са от платове, които не се рециклират, защото са направени от смески и тези смески невинаги могат да се разделят. Например смесването на памук и полиестер има такъв ефект“, обяснява Ради. И допълва, че нейните мотивация и вдъхновение били свързани именно с тези два фактора – околната среда и животът в големите градове. „Нямаме време да се приберем след работа, все бързаме или пък разстоянията са прекалено големи, живеем в малки апартаменти, затова исках дрехите, които направя, не просто да са нова колекция, а да променят тенденциите в модата. Да са мобилни, да заемат малко място. Подходих математически, като със задача, с която трябваше да се справя“, казва Радина, която е възпитаник на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново, където е завършила математика с немски език.

После обаче решила да сбъдне детската си мечта и заминала за Великобритания да учи мода. Завършила, стажувала и в момента работи в модния бизнес. Радина консултира клиентите на един от луксозните магазини в британската столица. „Позицията ми не е особено популярна дори и във Великобритания. Но аз помагам на клиентите да избират най-подходящите за тях дрехи. Много често хората харесват нещо, но дрехата не стои добре на тяхното тяло. Магазинът, в който аз работя, предлага такава услуга – дрехата да бъде коригирана според размерите на клиента и според фигурата. Моя работа е да насоча шивачите как най-добре да направят корекцията“, обяснява Радина.

Полиестерът и полиамидът са много популярните платове в момента, казва още младата дизайнерка. Те са достъпни, защото цената им е ниска, но за да бъдат създадени, се употребяват доста химикали. Тези химикали именно имат вредни емисии и замърсяват въздуха. Дори и да не са от такива химически материи обаче, дрехите на практика са достатъчно силен замърсител, защото не се разграждат на сметищата.

ПАМУК И КОМБИНАЦИЯ ОТ ПАМУК И ЕЛАСТАН Е ИЗПОЛЗВАЛА РАДИНА ЗА СВОЯТА ПЪРВА МОДНА КОЛЕКЦИЯ. Марката носи името на младата търновка, която започва активно да представя идеите си и да предлага своите дрехи в онлайн пространството.

Радина признава, че доста често напоследък се замисля да се върне в България и оттук да движи своята марка. „Но засега ще го правя в Лондон, защото тук е по-лесно да си намеря специално направени платове, разградими, невредни за природата. Някой ден обаче България ще ме повика обратно и аз няма да мога да издържа на сърцето си и ще се върна. Искам да продавам в България и да правя бизнес в България“, казва Радина.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!