Античният фестивал "Нике – играта и победата" ще се състои за трети път в Никополис ад Иструм | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Античният фестивал „Нике – играта и победата“ ще се състои за трети път в Никополис ад Иструм

Публикувана на: 10.08.2018г. 966 прегледа

Античният фестивал „Нике – играта и победата“ ще се състои за трети път в Никополис ад Иструм, съобщиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Римският град Никополис ад Иструм се намира до великотърновското село Никюп. Фестивалът ще бъде открит на 25 август и ще продължи два дни.
Посетителите ще имат възможност да се разходят, да чуят различни исторически беседи, да разгледат занаятчийски пазар, ателиета за демонстрации на римски настолни игри, римска мода и кухня.
Предвидени са и различни игри с публиката и пресъздаване на ритуали. Основният акцент в програмата ще бъдат римо-дакийски войни с демонстрация на екипировка, бойни построения и битки, римски процес, робски пазар и гладиаторски боеве.
Ще бъде пресъздадено и посрещането на император Каракала в Никополис ад Иструм.
Археолозите Павлина Владкова и Иван Църов ще разкажат на посетителите разкритите през годините сгради, улици и елементи от архитектурата, както и какво е било предназначението им.
Никополис ад Иструм е основан от император Траян, в чест на победата му над даките в периода 101-106 година. Според специалистите това е един от най-добре запазените римски градове в европейски мащаб, който дава цялостна представа за градоустройството в античността.
Организатори на фестивала са сдружението „Бъдеще за Никюп“, кметството в селото, община Велико Търново и Регионалният исторически музей.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!