Успели нашенци. Д-р Трифон Косев лекува във водеща стоматологична клиника в София, но не вижда бъдещето си в столицата | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Успели нашенци. Д-р Трифон Косев лекува във водеща стоматологична клиника в София, но не вижда бъдещето си в столицата

Публикувана на: 13.08.2018г. 2708 прегледа

КАТО НА ШЕГА МЛАДИЯТ ДЕНТАЛЕН ЛЕКАР ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТРИФОН КОСЕВ ТРЪГВА ОЩЕ КАТО ТИЙНЕЙДЖЪР ПО ДЪЛГИЯ ПЪТ, ДОВЕЛ ДО ПОЛАГАНЕ НА ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА. Казва, че обича работата си и не би я заменил за друга професия. От две години амбициозният зъболекар е част от екипа на водеща денонощна холистична стоматологична клиника в София, която бе обявена за най-добре обслужващата пациенти в България за 2018 година. Търновецът се чувства горд да работи именно там, но все пак не вижда бъдещето си в столицата. Смята обаче, че за момента това място е най-доброто, тъй като трупа безценен опит там, но един ден мечтае да открие своя собствена частна клиника.

Д-р Косев още в 7-ми клас бива привлечен от хуманитарните науки. Негов приятел на шега го подтикнал да кандидатства в училище със съответната насоченост и така влиза в ПМГ „Васил Друмев“, където завършил паралелка по биология и химия. След много безсънни нощи в учене и с огромната подкрепа на своите учителки Росица Петрова и Иванка Ванкова успява да запише стоматология в Медицинския университет в София. Изборът му не бил продиктуван от някой от семейството, тъй като е първият лекар във фамилията.. Друг мотив бил по-бързата реализация вместо дългата специализация при лекарите.

Дипломира се през 2016 година и няколко месеца по-късно става част от екипа на денонощна стоматологична клиника в София.

„Не беше трудно да спечеля работното място, а целият колектив включва млади лекар, част от които са мои колеги от университета“, коментира Трифон.

Споделя, че СИЛАТА МУ Е В Т. НАР. МАЛКА ХИРУРГИЯ – ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ТРУДНИ ЗА ИЗВАЖДАНЕ ИЛИ СИЛНО РАЗРУШЕНИ ЗЪБИ, НО ИМА ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ РАЗВИВА И В СФЕРАТА НА ПРОТЕЗИРАНЕТО. Често стоматологична помощ в клиниката търсят чужденци и българи, които работят зад граница. Именно техните отзиви довели до нейното отличие. Д-р Косев обясни, че признанието идва от световната платформа WhatClinic, в която фигурират хиляди дентални клиники и лекари. Приложението открива най-близките до местоположението на пациентите и ги насочва към тях. След посещението те оставят коментар дали да доволни или разочаровани от услугата и така се сформира рейтингът им.

„Повечето чужденци идват със сериозни проблеми, изискващи пълна рехабилитация, а не един или два кариеса. Тогава се включва целият екип. Всеки поема конкретна област и работи до последния детайл. Ръководим се от правилото – минимална намеса, максимален ефект“, заяви 27-годишният търновец.

Такъв е случая с българка, работеща във Великобритания, която пристигнала в клиниката в окаяно дентално здраве. Ситуацията била толкова зле, че се налагало всички зъби да се извадят, но вместо да поставят импланти, младите лекари се борили да излекуват всички възпаления, да запазят всеки корен и зъб. И в след няколко месеца работа – успели. „Жената вече е усмихната, жизнерадостна и дори изглежда по-млада“, уточни той.

За него емиграцията не е на дневен ред и няма планове да търси по-добро бъдеще зад граница. Не е изключено обаче един ден да се върне в старата столица и да се бори за сбъдване на мечтата си – своя стоматологична клиника.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Успели нашенци. Д-р Трифон Косев лекува във водеща стоматологична клиника в София, но не вижда бъдещето си в столицата"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!