Дружината в Хотница отстреля в първия ден на лова 15 пъдпъдъка и 4 гургулици | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Дружината в Хотница отстреля в първия ден на лова 15 пъдпъдъка и 4 гургулици

Публикувана на: 13.08.2018г. 2257 прегледа

В СЪБОТА ОФИЦИАЛНО БЕ ОТКРИТ ЛОВНИЯТ СЕЗОН НА ПЪДПЪДЪЦИ, ГУРГУЛИЦИ, ГРИВЯЦИ, БЕКАСИНИ. Авджиите от дружината в Хотница се събраха в центъра на селото още в 5:30 часа и с нетърпение обсъдиха последните детайли около първия ловен излет. Стрелците споделиха, че тръпката е голяма, защото дълго време са чакали да нарамят отново пушки и сега най-сетне ще се отдадат на хобито си. Цялата група е 35 души, сред които лекари, строители, търговци и други, но за откриването пристигнаха само 11 мъже – най-възрастният на 71, а най-младият на 27 години. Секретарят на дружината Диан Димитров коментира, че птичият лов е като тренировка за лова на дивата свиня.

„Цяла пролет и цяло лято чакаме този ден. Ловците са отвикнали от стрелба, ходене и рефлекси и сега ще си опресним уменията. И все пак те не се забравят, защото умението да си ловец се гради с години. Не може да станеш от днес за утре такъв“, заяви той. Мнението споделя и колегата му Пламен Асенов, който разкри, че и двамата са наследствени ловджии.

„Моят прадядо, дядо и баща ми са авджии. ЗАКОННОТО ПРИДОБИВАНЕ НА ЛОВЕН БИЛЕТ НЕ Е НАЧАЛНИЯТ МОМЕНТ, В КОЙТО СТАВАШ ЛОВДЖИЯ. Израснах покрай страстта на лова и сега я предавам на сина си, който е на 11 години. Той също има камуфлажни дрехи, познава животните и знае много за лова“, гордо заяви стрелецът.

По негови думи изискванията и нормите в лова много се променили откакто бил малък досега. Казва, че за да се сдобие един млад ловец с пълната екипировка, трябва да отдели около 4000 лв. Патроните пък струват по 50 ст., докато навремето не надвишавали 30 ст. за бройка. Повишението в цената определено се усеща в пернатия лов, защото при него има по-честа стрелба.

„При птичия лов на ден може да гръмнеш 50 – 100 патрона. Аз съм нагласил за деня 50. Едва ли ще ги използвам всичките, защото все пак е по-важна тръпката. Спомням си навремето как сами си ги правехме патроните с барут и други материали, останали от дядовците ни”, допълва Пламен.

Не от толкова отдавна е отдаден на лова и ексцентричният представител на групата Альоша Ангелов. Той придобива правото да ловува преди около 5 години и твърди, че носи късмет на дружината. Чувството му за хумор е в състояние на разсмее останалите дори в най-напечената ситуация. „Където съм аз, там са прасетата, но ми трябва гранатомет, за да ги гърмя, защото все ми бягат”, шегува се той. Отказа да сподели най-доброто си постижение и заявява гръмко – „Няма ловджия и рибар да не лъже за това колко голямо прасе е ударил или каква риба е хванал”.

АВДЖИИТЕ ПЪРВО ПОПЪЛНИХА РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ЗА ЛОВ ЗА ДЕНЯ, А СЛЕД ТОВА СИ ПРИПОМНИХА МЕРКИТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ. А именно – задължително да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят, държане на пушките в безопасна посока и на предпазител, който се спуска непосредствено преди стрелбата, движение заедно в редица и т.н. Важен акцент в птичия лов тази година е следенето за африканска чума по дивите свине.

„Това е много заразна болест, със 100-процентова смъртност. Ние като ловджии сме длъжни да наблюдаване за умрели диви прасета. Ако се натъкнем на такива – не бива да се докосват или местят, а веднага да сигнализираме на телефон 112“, информира ръководителят на лова в Хотница.

Дневната норма за отстрел за един ловец е 15 пъдпъдъка и до 10 гургулици, гривяци и бекасини.

Ключова роля в птичия лов имат кучетата. Авджиите споделиха, че подготовката на четириногите им другари продължава цяла година и без тях не биха могли да постигнат добри резултати. Групата разчита на Роки, Мура и Зоро – порода „Дратхаар“, много послушни и работещи със стойка.

МАЛКО СЛЕД 6:00 ЧАСА ДРУЖИНАТА ВЛЕЗЕ В ЛОВИЩЕТО, КАТО ВСИЧКИ СЕ ДВИЖЕХА ЗАЕДНО В РЕДИЦА, без някой да избързва напред. Няколко минути по-късно групата се изгуби от погледа.

Първият ловен излет продължи до 10 часа, а авджиите определиха резултатите като обнадеждаващи и обещаващи силен сезон. Хотнишките ловджии успяха да отстрелят 15 пъдпъдъка и 4 гургулици. След като свалиха пушките от рамо и слънцето напече силно, дойде ред на веселата част от лова. В базата на дружината в гората се почерпиха, както повелява традицията, с печено агне и чорба. Вдигнаха наздравици и си пожелаха слука.

Птичият лов е разрешен до началото на октомври. Ловуването се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *