Център „Терра“ в Дебелец подготвя кадри по 10 специалности за керамичното производство и… сигурността

Удостоверенията на завършилите курсисти се признават в целия Европейски съюз

ПЪРВИЯТ В БЪЛГАРИЯ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ ПО СИГУРНОСТ, КЕРАМИЧНО И ПЪТНО МАШИНОСТРОЕНЕ „ТЕРРА“, КОЙТО ПРЕДЛАГА СПЕЦИАЛНОСТИ С ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, работи в Дебелец. Центърът се намира в производствената база на фирма „Иновационтех“, която се занимава с оборудване и поддръжка на технологични линии за производство на тухли и строителни материали. Фирмата има пазари в Русия, Украйна, Афганистан, Ирак и Северна Африка. „За това производство са нужни добре обучени кадри, които ние подготвяме в периода докато тече монтажът на произведените от нас технологични линии. И понеже голяма част от пазара ни е в размирни зони, хората ни трябва да имат и умения по самозащита, да бъдат охранители и да имат бързи и адекватни реакции при тероризъм и аварии. Така се роди идеята за центъра“, разказва директорът на центъра Тодорка Лепкова. След това уточнява, че учебната структура има лиценз от 2015 г. и сертификат за качество. Удостоверенията, които курсистите получават след като завършат, са признати в целия Европейски съюз.

Обучение по 10 специалности предлага центърът в Дебелец. Всички те са нужни за керамичното производство и сигурността – „Лаборант“, „Машинен техник“, „Електротехник“, „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“, „Еколог“, „Охранител“, „Спасител при бедствия, аварии и катастрофи“, „Работник в керамичното производство“… Приемът за повечето от тях е след завършено средно образование с изключение на последната, за която могат да кандидатстват и младежи, завършили основно образование. Центърът приема и стипендианти на фирми, които работят в сектора и имат нужда от кадри за производствения си цикъл. Обучението продължава година, след която курсистите полагат държавни изпити и получават документи за трета професионална степен на образование.

„Производството ни е такова, че в момента ние не получаваме ежедневни поръчки за линии и машини. Но дойде ли поръчка, тя е винаги голяма и за дълъг период от време. Тогава се налага да събираме бързо екип от цялата страна, а доста често кандидатстват и хора от чужбина. Нашите обучаеми могат да наблюдават и пряко да участват в изпълнението на поръчките, което им дава възможност да учат в реална среда. Освен това тук виждат всички най-нови тенденции в керамичното производство, защото слушат лекции и презентации от представители на водещи фирми в сектора. Тези лектори ние каним, когато посещаваме панаири и световни изложения“, казва още Тодорка Лепкова. След едно такова изложение екипът се върнал в Дебелец с копия на най-новите системи за разделно събиране и сметоизвозване.

Курсистите могат да видят и всички патенти, разработени от екипа на „Иновационтех“, а те са соларен керамичен блок, или това е тухла, която свети, керамичен блок за горивна смес, керамичен кошер, който е последният хит на фирмата. „Няколко години изпитвахме керамичните тухли за кошера, за да ги направим леки и преносими. Пчелари, които ползват тези кошери, ни дават обратна връзка, че медът в тях е с 30% повече от този, който вадят от обикновените, дървени кошери. Керамичните тухли създават собствено поле, пазят топлината през зимата, през лятото държат по-хладно, издържат на наводнения и пожари“, разказва г-жа Лепкова. И допълва, че следващият патент, за който са подали документи, е технология за нанасяне на аморфен силиций върху керамика.

89 КУРСИСТИ СА ЗАВЪРШИЛИ ЦЕНТЪРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ В ДЕБЕЛЕЦ ЗА ДВЕ ГОДИНИ. За следващите си ученици екипът на учебното заведение подготвя общежитие. В процес на разработване е и още един курс – за поведение при домашно насилие. Специално за тези курсове в центъра ще бъде оборудвана и симулационна зала, в която обучаващите се ще могат да преживяват почти наистина стреса, страха и всички емоции при нападения и тероризъм, за да може, попаднат ли в реална среда, да реагират по-бързо. „Цялата информация за тези специалности сме събрали във Фейсбук групата „Поведение при тероризъм и рискови ситуации“. В нея членуват и всички, които вече са преминали обучението, за да контактуват по между си, да получават съдействие при възникнали въпроси и за да поддържат нивото си“, допълва Гергана Мартинова, пиар на центъра.

Преди да си тръгнат, курсистите, които желаят, могат да оставят своя тухла в Стената на любовта, която се намира точно срещу сградата на центъра. „Керамиката преживява векове, затова археолозите толкова често разкриват керамика. Това ни е идеята и със Стената на любовта, че керамиката ще се съхрани, освен че остава спомен“, признава Тодорка Лепкова.

„Иновационтех“ и обучителният център към нея са всъщност с много дълга история. Фирмата е наследник на Института по керамично и пътно машиностроене, който е създаден през 1963 г. и чиято дейност Тодорка Лепкова иска да възстанови. Самата тя е започнала да работи в института през 1988 г. по разпределение. През 1994 г. е станала негов директор е успяла да съхрани абсолютно цялата документация от лицензи и схеми за керамично производство и пътно машиностроене. Някои от документите са още отпреди създаването на института, а има и документация за машини, които България така и никога не е произвела. „Имаме лицензи за това производство и ако имаме финансов ресурс и пазари, можем да започнем да правим онези машини, с които България е известна на четири континента. Тук, в тази изключителна библиотека, която пазим, съм чела, че има българско оборудване за керамично производство и пътно машиностроене в 138 държави по света. Само в Русия заводите, които са оборудвани изцяло с родни машини, са 32 и тези машини още работят. Неотдавна изпълнявахме поръчка от чужбина за българска машина от края на 40-те г. Представяте ли си какво търси светът, а ние тук сме заключили в шкафове документацията си“, разказва Тодорка Лепкова, докато отваря шкафовете и вади оттам стари оригинални чертежи на елобзавеждане за нестандартна специализирана техника, която е новост за световния пазар. В едно от чекмеджетата отдавна събира прах разработена технология за производство на жълтите павета, с които е покрит площадът пред Народното събрание в София.

„Работим с Техническия университет в София и с Университета по архитектура, строителство и геодезия, задаваме технически задачи на дипломантите и те защитават дипломни работи по реално съществуващи проблеми в специалностите, които завършват. Докторанти от тези висши училища провеждат тук своите постдокторантури. Това също е стъпка към възстановяване на керамичния институт, който освен производство може да развива и научно-приложна дейност“, категорична е Тодорка Лепкова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

One thought on “Център „Терра“ в Дебелец подготвя кадри по 10 специалности за керамичното производство и… сигурността

  • 13.08.2018 в 13:07
    Permalink

    Не е ли по-добре да обучавате емигрантите така биха се върнали по родните си места и Държавата няма да има нужда да се грижи за тях. Много е хубаво това което правите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.