Търновски сладкари направиха 7-етажна торта от 250 порции, тежаща над 100 кг | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновски сладкари направиха 7-етажна торта от 250 порции, тежаща над 100 кг

Публикувана на: 14.08.2018г. 6467 прегледа

Елка Иванова: „Всичко е на ръка, една седмица ни коства, а най-големият проблем бе транспортирането“

ПРЕКРАСНА 7-ЕТАЖНА ТОРТА, ИЗЦЯЛО ПРАВЕНА НА РЪКА, ИЗРАБОТИХА СЛАДКАРИ ОТ МЕСТНАТА ФИРМА „ЕЛА“. Впечатляаващото изкушение е майсторено от трима души в продължение на седмица. Тортата е от 250 парчета и е приготвена за сватбено тържество в Арбанаси, разказа производителят на шедьовъра Елка Иванова. „Всичко по тази торта е правено ръчно и без бутафорни украси, които се слагат, за да изглежда внушително всичко. Даже венчелистчетата на продукта са правени на ръка. Най-голям проблем обаче беше транспортирането. Тортата тежеше повече от 100 килограма и се наложи да я вдигаме на ръце. С това обаче предизвикателството не свърши, тъй като пътят към Арбанаси изкачва височини, което можеше да се окаже пагубно за труда ни. В крайна сметка всичко завърши благополучно и успяхме да направим доставката без проблем. За нас е удовлетворение ефектът, който постигнахме на тържеството с тази торта“, разказа специално за „Борба“ Елка.

11-ЕТАЖНА ТОРТА Е РЕКОРДЪТ НА МЕСТНИТЕ СЛАДКАРИ. За нея обаче са ползвани допълнителни орнаменти за укрепване, които не се консумират. Така 7-етажното сладко изкушение се оказва истинският носител на рекорда. „Каква е цената ли? Зависи от продуктите, които са слагани, но цената на всяко от 250-те парчета варира между 5 и 7 лв.“, коментира Елка Иванова. Обикновено сватбените торти се правят на по 2 или 3 етажа и в специални поставки, които са разположени една над друга, за да създават впечатление за етажността. Тази обаче е правена два пъти над обичайната височина, и то без да се използват помощни средства или допълнителни поставки.

„И друг път сме правили на по 3, 4, 5 етажа, но тази си е шедьовър както по отношение на визията, така и в изпълнението“, доволни са местните сладкари.

С. МАРИНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!