Благой Асенов трето лято спасява в Маями американци от удавяне | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Благой Асенов трето лято спасява в Маями американци от удавяне

Публикувана на: 15.08.2018г. 1021 прегледа

КАТО ВОДЕН СПАСИТЕЛ В МАЯМИ РАБОТИ ВЕЧЕ ТРЕТО ЛЯТО 23-ГОДИШНИЯТ БЛАГОЙ АСЕНОВ ОТ ЛЯСКОВЕЦ. Той е на студентска бригада в САЩ и въпреки интересния живот и многото възможности, които му предлага страната на неограничените възможности, няма намерение да остане там за постоянно. За изминалите лета като воден спасител успял да помогне на над 10 души, застрашени от удавяне, и да създаде многобройни приятелства с тамошните и други чуждестранни студенти. Твърди, че американците подхождат с уважение към всеки, независимо от професията, която практикува, и това е нещото, което най-много му харесва. Категоричен е, че с много труд в рамките на бригадата можеш да изкараш наистина добри пари, които в България са мираж за четири месеца.

Благой е роден в Лясковец, но когато е тийнейджър, семейството му се мести да живее във Велико Търново. 23-годишният младеж е студент по педагогика на физическото възпитание във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Заминава за първи път на бригада през 2015 година и като новобранец трудно се ориентира в обстановката в САЩ, макар да говорел английски език на прилично ниво. Силното слънце и дългите смени го изтощавали и не можел да свикне със заобикалящата го среда. В крайна сметка се прибрал у нас с куфар нови дрехи, телефон и събрани пари, които стигнали за покриване на кредита, който родителите му взели, за да го изпратят на запад. Втората година обаче вече се чувствал в свои води и работата му вървяла леко. На същото място били и трима негови приятели от Велико Търново, с които преминал по-бързо периода на адаптация.

„СЛУЧВАЛО СЕ Е ДА РАБОТЯ ПО 15 ЧАСА. ТАМ ОБАЧЕ СЕ ПЛАЩА МНОГО ДОБРЕ И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ ТРУДИШ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРИ ПАРИ ВЗИМАШ. Първата година ми даваха по 8 долара на час, втората ги увеличиха на 10, а сега – 12“, споделя той.

Благой работи в огромен аквапарк в Маями, включващ 15 басейна – пет от тях за деца, а останалите с различна дълбочина и форма. Почти всички са снабдени с катерушки и водни пързалки, които правят спускането екстремно и понякога опасно.

НАРЕД С РАБОТАТА 23-ГОДИШНИЯТ МЪЖ ОТДЕЛЯ МНОГО ВРЕМЕ НА ПОДГОТОВКАТА СИ. Поне час на ден прекарва в плуване в океана и още толкова във фитнеса. С гордост споделя, че успял да смъкне под минута и половина плуването на 100 метра.

Сега третата година на същото работно място е повишен на супервайзър и отговаря за 10 новобранци. Твърди обаче, че това е още по-отговорно и се труди два пъти повече от предните лета.

Десетки пъти е попадал на забравени скъпи вещи и пари от посетителите и винаги откривал собствениците и ги връщал. Веднъж се натъкнал на ултрамодерен часовник, чиято цена в магазина била 25 000 долара, но дори за миг не си помислил да го запази за себе си.

Преди да замине за САЩ, Благой е работил също като спасител в няколко морски курорта по българското Черноморие. Прави равносметка, че у нас почивните дни са по-малко, както и заплащането. С парите, изкарани в Маями, предната години живял до следващата бригада. Категоричен е, че преживяването си струва и съветва всички студенти да си пробват късмета в страната на неограничените възможности. Признава обаче, че родината вече му липса и с нетърпение очаква началото на октомври, когато ще се прибере във Велико Търново.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!