21 четения

Електронните цигари са опасни за белите дробове

Течностите за електронните цигари са опасни за белите дробове, защото обезсилват почистващата им система и могат да причинят хронични заболявания, съобщи в. „Индипендънт“, позовавайки се на британски учени.
Особено опасни са изпаренията, но изследванията обикновено се правят с незагряти мостри заради изисквания за безопасност.
Никотиновите течности за електронните цигари намаляват способността на имунната система да почистват белите дробове и да предотвратява натрупване на вредни химикали, твърдят учените от университета в Бирмингам.
Авторите изтъкват, че електронните цигари все пак са по-малко вредни от традиционните, особено що се отнася до канцерогенния им ефект. Те обаче подчертават, че претенциите на производителите за безопасност може да са преувеличени, както и че не е известен дългосрочният им ефект.
Изследването е направено с лабораторни тестове върху човешки клетки от здрави доброволци. Британските учени са се съсредоточили върху въздействието на парите върху алвеолните макрофаги – бели кръвни клетки, които „патрулират“ в алвеолите на белия дроб и поглъщат и разграждат прах, бактерии и други опасни частици.
След 24-часово излагане на различни видове течности за електронни цигари, учените установиха най-силен ефект от течностите, които първо са вапоризирани, а след това кондензирани – както те биха се натрупали в белия дроб. Броят на функциониращите макрофаги значително намалял след излагане на изпарените течности, като ефектът бил наблюдаван в продукти със и без никотин.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!