Румен Павлов, кмет на община Стражица: "Общината помага на фирмите, които създават работни места" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Румен Павлов, кмет на община Стражица: „Общината помага на фирмите, които създават работни места“

Публикувана на: 15.08.2018г. 1624 прегледа

Румен Павлов е изявен спортист и доказал се бизнесмен. Два мандата управлява село Кесарево, бил е общински съветник, а сега кмет на община Стражица. Признава, че най-сериозната му грижа са пътищата в общината, защото от тях до голяма степен зависи сигурността на пътуващите. Другата голяма кауза на Румен Павлов е спортът и тя също е свързана със здравето и възпитанието на жителите на общината и най-вече на децата.

– Г-н Павлов, в какво е предизвикателството да управляваш община като Стражица?

– В това да предложа на младите хора такива условия за труд и за живеене, че те да останат тук, да не бягат. Това ми е приоритет в управлението. Не искам да чувам как поредното семейство си е стегнало куфарите и е тръгнало за Германия, Холандия, Италия… Затова общината помага на фирмите, които биха могли да създадат работни места. Имаме няколко предприятия още от деветдесетте години, които продължават да се развиват да увеличават капацитета на работната си ръка – това са „Велба“ и „Корадо“, заводът за хляб „Стражица“, който е лидер на пазара, птицекомбинатът „Пименс“ също.

Истината е, че община Стражица ще съществува дори и след нас, имам предвид след нас като управници, и това може да стане, като дадем възможност на младите хора да се развиват в тази община. Затова в екипа работят и по-улегнали служители, които предават знанията си на по-младите. В администрацията няма звено, в което работата да е спряла, защото някой се пенсионира. Тези, които предстои да излязат в пенсия, отварят път за младите и ги учат. Ремонта, който в момента правим на сградата на общината, също е крачка към това да задържим младите хора.

– Най-сериозният проблем в общината кой е?

– Пътищата. Правихме три-четири митинга, за да предизвикаме Пътна агенция „Инфраструктура“ да ни види и да си спази задълженията по поддръжка на пътищата, защото някои от тях вече са трагични.

Имаме отсечки, които са едни от най-непроходимите в цялата област, макар че иначе поддържаме общинските пътища и хората са доволни. Но за по-сериозните пътища нямаме сили, ако държавата не помогне. Аз съм безсилен като кмет, нищо че хората смятат именно кмета за виновен. Аз си знам само колко писма съм пуснал до министъра на регионално развитие, до агенциите и отвсякъде отговорът е, че няма пари. Но не може община с 22 села и с претенцията, че сме европейци, да има такива трагични пътища.

– Какви средства са ви нужни всъщност?

– Става дума за около 100 000– 200 000 лв., за да бъдат оправени дупките. Изобщо не говоря за цялостна рехабилитация, но отсечката Стражица – Виноград, пътят от Стражица за Попово са наистина много проблемни. До селата Железарци и Кавлак пътищата са ужасяващи, а Кавлак е само на два километра от магистралата.

– И как се справят жителите на тези села?

– Купихме автобус, защото никоя транспортна фигура не се съгласи да покрива тези линии. Общината е много особена. Тя е с 12 500 човека население, 22 населени места, има едно населено място с трима жители, едно – с осем, но те са живи хора и не могат да живеят без хляб. Затова единственото решение беше да купим това автобусче и с него помагаме и на пенсионерските клубове, на спортните, на училищата, когато тръгнат по конкурси, състезания, фестивали. Автобусът е 23-местен и, честно казано, се задъхва от натовареност, но нямаме сили за повече. Нямаме възможност и да създадем общинска полиция, а това беше една от целите ми. Оказа се невъзможно. Затова направихме проект и облякохме целия град с камери. Поставихме на всички ключови места – паркове, детски площадки, детски градини. И успяхме да ги купим със средства от бюджета.

– Има ли резултат за града и за общината от това наблюдение?

– Веднага имаше резултат. Разкрихме няколко кражби на пазара, намаляха злоупотребите на младежите, които вечер се забавляват в парковете и по детските площадки. Вече по-малко са счупените пейки, не изчезват цветя.

– Какво все още искате да направите за тази община и сте убеден, че ви е по силите като кмет?

– Едно игрище за младите искам да има, футболно игрище. Има проект и догодина ще го направим. Освен това искам още малко да се промени инфраструктурата в центъра. Пренаредихме плочки, повече алеи направихме, пейки за отдих поставихме, чешми с постоянно течаща вода. Искам да продължим с това публично-частно партньорство, което имаме с фирми, които наемат работна ръка. В общината има добър екип, който умее да разработва проекти и благодарение на тези опитни хора успяваме да печелим 80% от подадените проектни предложения. Този екип помага и на фирмите и те да печелят проекти, за да осигуряват работа на младите хора. Това не е задължение на общината, но сътрудничеството се оказа много удачно и полезно.

Искам да продължа да развивам спорта, защото той е в основата децата ни да растат здрави, дисциплинирани и мъдри. Развиваме основно три вида спорт – футбол, хандбал и свободна борба. Без Цар Футбол не може, това на всички е ясно, при хандбала станахме шампиони на България за деца, а свободната борба за две години постигна прекрасни успехи. Имаме стабилен треньор в лицето на Александър Петков, който работи с 40 деца всеки ден. Вече 28 медала спечелиха неговите възпитаници, имаме и един шампион на България. За две години това никак не е малко. Догодина, когато Стражица ще чества 50 г. от обявяването си за град, ще направим шампионат на България за деца. Надявам се да доведем тук 300 деца. Имаме два нови олимпийски тепиха и още не сме ги разгъвали, но за състезанието ще ги отворим. Борбата си остава един от основните спортове, които са прославили страната ни в целия свят.

Направихме подобрения в залата, която е многофункционална, но нямаме средства за основен ремонт, а на нас хубава спортна зала ни е нужна.

Правим шах турнир, на който основен спонсор е кметът, бридж турнир провеждаме и състезание по ориентиране сме правили. То се проведе в града и хората имаха възможност да станат съпричастни и да подкрепят спортистите.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!