СТРАЖИЦА. Земетресението от 1986 г. разделя историята на града

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ОТ 7 ДЕКЕМЕВРИ 1986 Г. РАЗДЕЛЯ СЪВРЕМЕННАТА ИСТОРИЯ НА СТРАЖИЦА НА ПРЕДИ И СЛЕД. 32 г. вече от тази дата, но хората в града продължават да помнят неделния следобед, който преобръща живота на 2550 семейства. Тогава в 16 часа и 17 минути градчето е разлюляно от земетресение 5,7 по Рихтер, което събаря 15 000 сгради. От труса загиват трима души, 80 са ранените, а 80% от жилищата остават необитаеми. Хиляди семейства са принудени да живеят във фургони с години. Епицентърът е в района на град Стражица, около село Асеново, дълбочината на труса е на 13 километра под земната повърхност.

След бедствието държавата осигурява почти 1 милиард лева за възстановяване на пострадалата община. Хората в цялата страна събират 7 млн. лв. за пострадалите жители на общината. Според запазените снимки и документи Тодор Живков няколко пъти е посещавал бедстващото население, за да провери лично как върви възстановителният процес. А двамата известни строители Игнат Раденков и Дамян Илиев идват доброволно да подпомогнат възстановяването на града.

За възстановяването на сградния фонд са построени две производствени бази и са осигурени 2000 фургона. Изградени са и 703 временни къщички, за които тогава са похарчени 20 млн. лв. Впоследствие Политбюро на ЦК на БКП отчита, че такова строителство е грешка, тъй като е временно и практически бараките трудно издържат на зимите. Но парите вече са похарчени. Изградени и ремонтирани са 5564 къщи и общински жилища, но и немалко остават незавършени и на различен етап на строителство.

Според местните милионите, които правителството тогава дава, са били достатъчни за изграждането на три града с мащабите на Стражица, но немалка част от парите не отиват по предназначение. Оказва се, че 368 къщи, построени до 1991 г., са на собственици, които не са имали жилища преди това. А десетки са и тези, които са нямали нищо общо със Стражица, но, използвайки еуфорията и смутното време, си построяват къщи.

32 години по-късно в Стражица все още има невъзстановени сгради и недовършени обекти. Сред тези невъзстановени сгради е и прочутата картинна галерия в Стражица, която остава като паметник на разрухата в центъра на Стражица.

На 7.12.2010 г. върху сградата на бившето АПК, по част от която са запазени следи от бедствието, е поставен накривен часовник със стрелки, които са спрени на 16:17 часа, за да припомня на хората за трагичната съдба, която сполетява населението тогава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.