Цветан Цветанов запали свещичка за здраве в манастира "Света Богородица" в Арбанаси | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Цветан Цветанов запали свещичка за здраве в манастира „Света Богородица” в Арбанаси

Публикувана на: 16.08.2018г. 1422 прегледа

Зам.-председателят на ГЕРБ се срещна с кметове на 15-те села в община Свищов

Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов присъства вчера сутринта на празничната литургия в манастира „Свето Успение Богородично” в Арбанаси. Заедно с него беше и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

На Голяма Богородица – 15 август, манастирът има храмов празник, празнува и архитектурният резерват Арбанаси, който е част от стоте национални туристически обекта на България. На големия християнски празник поклонници от различни краища на света се стекоха при манастира, за да се помолят пред чудотворната икона на Света Богородица. Председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов се преклони пред светинята и запали свещичка за здраве на всички миряни и за просперитет на България.

„За мен е голямо удоволствие да отбележа Успение Богородично заедно с жителите на с. Арбанаси. Днес е един от най-големите християнски празници. Нека в семействата на всички българи светлината на този празник да донесе здраве, уют, хармония и разбирателство. Честито на всички именици и на жителите на Арбанаси“, сподели Цветан Цветанов.

На празника „Голяма Богородица“ председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията посети и Преображенския манастир край Велико Търново. Уникалният манастир е символ на българщината и е неизменна част от облика на региона. В него се намира единственото „Колело на живота”, изрисувано от Захари Зограф, а в църквата са запазени оригиналните стенописи на блестящия майстор, като те в момента се почистват. Цветан Цветанов и великотърновският кмет Даниел Панов бяха посрещнати от игумена отец Георги.

Отецът за пореден път изрази задоволство от извършения неотдавна ремонт на единствения път, водещ към светата обител, която освен място за преклонение е и атрактивна туристическа дестинация. Пътят дотам е построен през 1935 година, а единственият ремонт, който е правен преди настоящата пълна реконструкция, било полагането на тънък слой асфалт през 70-те години. Доскоро трасето бе осеяно с огромни дупки и почти непроходимо.

Миналата година при свое посещение в храма и в разговор с отец Георги, Цветан Цветанов бе запознат с проблема и пое ангажимент да съдейства за отпускането на необходимите за цялостен ремонт средства. Изготвеният от Община Велико Търново проект получи от Министерски съвет целево финансиране за трайно възстановяване, след като първо бе одобрен от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Обновяването на 2,5-километровата отсечка към Преображенския манастир стана факт миналия септември.

ВЧЕРА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ СЕ СРЕЩНА С КМЕТОВЕ НА 15-ТЕ СЕЛА В ОБЩИНА СВИЩОВ. На срещата, инициирана от местните управници, присъстваха кметът на Свищов Генчо Генчев, великотърновският му колега Даниел Панов и председателят на Общински съвет – Свищов, д-р Кристиян Кирилов.

По време на срещата кметът Генчо Генчев подчерта, че Община Свищов среща огромна подкрепа от правителството, от Цветан Цветанов и от народните представители от ГЕРБ, както и от председателя на НСОРБ Даниел Панов. По думите на Генчев никога в свищовските села не са инвестирани толкова средства както при управлението на премиера Бойко Борисов.

Зам.-председателят на ГЕРБ изтъкна, че стабилността на държавата в момента позволява проблеми, натрупвани с години, да се решават. „Правим всичко това за гражданите. Нашата работа като техни избраници е да сме полезни“, коментира Цветанов.

По време на разговора Георги Георгиев, който шести мандат управлява село Морава, заяви, че през всичките тези години не е виждал такава грижа от страна на държавата.

През септември в свищовските населени места започва преасфалтиране на улици, за което ще се вложат 500 000 лева, отпуснати от държавата. 200 000 лева пък са за ремонти в самия град, като за рехабилитация на улици в общината правителството одобри общо 700 000 лв.

„Други 200 000 лв. са отпуснати за подмяна на водопреносната мрежа в с. Хаджидимитрово, където повече от 20 години хората страдат от безводие“, каза кметът на населеното място Емил Тодоров. Той и колегите му предадоха благодарност от името на жителите в 15-те села, които по-рано са тънели в забвение.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И ГЕНЧО ГЕНЧЕВ ДАДОХА СТАРТ НА СТРОИТЕЛНО-РЕМОНТНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ в бившето ОУ „Д-р Асен Златаров“ в с. Царевец. Заедно с тях в свищовското село бяха великотърновският кмет и председател на НСОРБ Даниел Панов, председателят на Общински съвет-Свищов д-р Кристиян Кирилов и кметът на населеното място Марин Любенов.

Със съдействието на Цветанов и колегата му от ПГ на ГЕРБ Станислава Стоянова, статутът на закритото през 2000 г. училище бе успешно променен. Това позволи на Община Свищов да кандидатства с проект за развитие на културния туризъм по Програмата за трансгранично сътрудничество. Спечеленото финансиране в размер на 914 826.93 лв. дава възможност да се извърши ремонт, преустройство и промяна на сградното предназначение на имота, който в момента пустее и се руши. Това включва външна облицовка и топлоизолация, смяната на дограми и врати, вътрешно боядисване на всички помещения, подмяна на фаянс и санитария, нови подови настилки и др. През 2019 г. новият Център за култура и образование ще започне пълноценното си функциониране.

По време на събитието Цветан Цветанов съобщи, че след разговори с Министерството на финансите и Министерство на културата е поет ангажимент и за субсидирането на 15 щатни бройки, които да осигурят продължаване работата на Центъра и устойчивост на проекта след изтичането му и ще осигури заетост на 15 специалисти, които с труда си ще са полезни на обществото. „Свищов има късмет с толкова инициативен кмет и за нас е отговорност и радост да му помагаме, за да стигат средства до всяко населено място в общината”, каза още Цветан Цветанов. Той подчерта, че фирмата изпълнител на проекта е местна, което допълнително стимулира бизнеса в общината.

По думите на кмета на Свищов Генчо Генчев новият център ще оживи района и ще даде възможност за развитие на интернационалното културно наследство. Генчев благодари за подкрепата, която неизменно среща в лицето на Цветан Цветанов и депутатите от ГЕРБ, а също и от държавата. „Без тази подкрепа нищо от това нямаше да се случва“, заяви кметът Генчев.

loading...

Коментари за "Цветан Цветанов запали свещичка за здраве в манастира „Света Богородица” в Арбанаси"

 • 15.08.2018 в 22:55

  няма срам от бога

  Отговор
 • 16.08.2018 в 0:05

  Който е писал статията навярно никога не е ходил до Троянския манастир, където се намира другото „единствено“ Колело на живота, рисувано от Захари Зограф!

  Отговор
 • 17.08.2018 в 9:52

  Прекрасно е това за село Царевец! На хубавото няма как да се каже нещо

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!