61 четения

Трима изявени стражичани станаха почетни граждани на празника на града

ЙОРДАН КАЙШАНОВ, КОГОТО ВСИЧКИ НАРИЧАТ СЛАВЕЯ НА СТРАЖИЦА, РАЙЧО МИЛЕНКОВ И ХРИСТО ХРИСТОВ СА НОВИТЕ ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА СТРАЖИЦА. Имената им бяха обявени по време на официалното откриване на празника. И тримата получиха отличията си вечерта, когато беше тържественият концерт по повод празника на града – 15 август.

Йордан Кайшанов е удостоен с почетното отличие за цялостен принос в културното и социалното развитие на града и общината, Райчо Миленков и Христо Христов – за възстановяване и развитие на Стражица и общината.

Още седем души получиха почетен знак „За граждански принос в развитието на града и общината“ за приноса си към развитието на града. В сферата на духовното развитие и читалищната дейност е отличена Илка Стоянова, в сферата на образованието – Йованка Стефанова, директор на ДГ „Ангел Каралийчев“, а в сферата на младежките дейности – Сашка Колева, учител в СУ „Ангел Каралийчев“. Младият предприемач Емил Ангелов получи почетния знак в сферата на икономиката, в сферата на здравеопазването общината награди Стефка Проданова, за постижения в социалните дейности отличието е за Бистра Ботева, а Антонио Димитров заслужи наградата за отличното си представяне в спортни състезания.

Децата от ДГ „Ангел Каралийчев“

С почетен знак „За граждански принос в развитието на града и общината“ бяха поощрени и най-младите спортисти в града и общината – децата от спортен клуб по свободна борба „Румен Павлов 2016“, които само за две години са спечелили близо 30 медала, момичетата от хандбален клуб „Левски 1920“, които тази година са републикански шампиони за деца до 10 г., и момчетата от футболен клуб „Левски 1986“ – подготвителна група.

ПРАЗНИЧНИЯТ ДЕН В СТРАЖИЦА ЗАПОЧНА С ИЗДИГАНЕТО НА ЗНАМЕНАТА НА БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И СТРАЖИЦА. Вицеконсулът на Русия Иван Юриевич, народните представители от „БСП за България“ Весела Лечева и Явор Божанков, зам. областният управител Детелина Борисова, кметовете на Елена Дилян Млъзев, на Сухиндол Пламен Чернев, на Лясковец – д-р Ивелина Гецова, както и зам.-кметове и секретари на общините Златарица, Павликени и Попово, бриг. генерал Пламен Богданов, началник на НВУ „Васил Левски“, бяха сред официалните гости, уважили празника на града.

„Днес вдигаме знамената за едно от най-значимите събития за нас – празника на Стражица. Празник, който събира в едно традиция, признателност и надежда. На този ден винаги си правим равносметка за постигнатото, но и чертаем бъдещето на града ни, защото предизвикателството за нас е да бъдем по-отговорни и да полагаме повече усилия, за да се радваме на нови успехи“, каза в словото си кметът на Община Стражица Румен Павлов.

Зам. областният управител Детелина Борисова също поднесе своите приветствия към празнуващите жители на общината и каза, че е убедена, че Стражица може да продължи своя възход като модерен град с развита икономика и да запази своите природни дадености.

„Няма по-вълнуващо от това да чуеш българския химн на 15 август, деня в който всеки от нас отправя молитвите си за здраве и благоденствие на България. Химнът, който винаги ни изпълва с огромна гордост и почит към всички онези, дали кръвта си за просперитета и развитието на България, химнът, който ни кара да се чувстваме отговорни български граждани.

На този ден трябва да загърбим излишното политическо противопоставяне, да загърбим политическите скандали и да набележим новите идеи и цели за развитие на малките населени места, да им дадем рамо и подкрепа и въпреки предизвикателствата пред тях да им дадем увереност, че всеки един ден ние, политиците, сме зад тях. Нека направим така, че всеки български граждани да се чувстват удобно, спокойно и комфортно в България и тук в Стражица“, бяха думите, с които народният представител Весела Лечева се обърна към насъбралите се стражичани.

Президентът на България Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, митрополит Григорий, парламентарните групи на ГЕРБ и БСП за България и още много национални институции изпратиха поздравителни адреси до кмета на Стражица и до жителите на общината, които продължиха да празнуват до късно вечерта.

ОБЩИНСКИЯТ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС, ПЕНСИОНЕРСКИЯТ КЛУБ „ЗЛАТНА ЕСЕН“ И ЦЕНТЪРЪТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ „ЗДРАВЕЦ“ подредиха щандове в центъра на града, за да покажат с какво се занимават през цялата година децата, младежите и възрастните хора. Всички сувенири, които привличаха вниманието на жителите и гостите на града, бяха ръчна изработка.

Вчера в градската галерия беше представена и изложба, която показва историята и съвремието на Стражица. Уредникът на залите Валентина Стойнева посрещна всички официални гости и им разказа за най-интересните експонати в историческата сбирка, както и за колекцията от картини на най-известните български художници, които галерията притежава.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!