55 четения

Естонец оцеля благодарение на търновски лекари

ЕСТОНЕЦ, КОЙТО ПРЕДИ ГОДИНА СТАНАЛ ЖИТЕЛ НА ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО ДОЛНА ЛИПНИЦА, ЖИВЕЕ ВТОРИ ЖИВОТ благодарение на медиците от Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново. 67-годишният чужденец преживял сърдечен удар в сряда и сам потърсил помощ в частната клиника. Дошъл с оплакване, че чувства пронизваща болка в гърдите и задух, и обяснил, че последните десетина дни изпитвал неразположение. Кардиолозите го прегледали веднага и заключили, че става дума за инфаркт. Хоспитализиран е в болницата, последвало механично отпушване на запушената артерия чрез поставяне на стент, назначена била медикаментозна терапия и така лекарите овладели острата фаза на сърдечния удар. В момента естонецът е под 24-часово наблюдение в отделението по реанимация. 67-годишният мъж ще остане в частното лечебно заведение поне 3 дни, но разходите по престоя и лечението ще останат за сметка на клиниката, тъй като чужденецът е здравнонеосигурен.

В същия ден в кардиологичното здравно заведение са поставили стент на още двама души. Медиците отчитат ръст на пациентите в жегата и припомнят, че хората с проблемно артериално налягане трябва да избягват да излизат в интервала от 14:00 до 18:00 часа. Непременно трябва да пият предписаните им лекарства и да консумират повече вода.

От началото на годината в специализираната болница са се лекували над 1600 пациенти със сърдечносъдови заболявания. Най-младият от тях е едва на 30 години, а най-възрастният на 90.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Естонец оцеля благодарение на търновски лекари

 • 17.08.2018 в 13:17
  Permalink

  В началото на годината и аз бях в тази болница. Направиха ми коронарография и заключиха, че трябва да ме пратят в Плевен за да ми направят байпас операция. Но аз изпратих диска с коронарографията на синът ми в чужбина. Тамошните кардиолози заключиха че коронарографията е некачествена и не отговаря на епикризата. Освен това докторите от частната болница ми предписаха хлофазолин за кръвното налягане. В неотдавнашно интервю по телевизията н-ка на кардиологичната клиника на ВМА каза че който приема това лекарство трябва незабавно да го изхвърли, защото уврежда мозъка. Дори в някои страни е забранено.
  Така че не се доверявайте много на частниците.

  Отговор
 • 17.08.2018 в 13:23
  Permalink

  „но разходите по престоя и лечението ще останат за сметка на клиниката, тъй като чужденецът е здравнонеосигурен“
  някой би ли ми превел на български какво значи това и защо ние плащаме хем осигуровки, хем посещенията при лекари?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!