На 23 септември. Атрактивна възстановка "Независимостта: 1908" и пътуване с "Корона експрес" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

На 23 септември. Атрактивна възстановка „Независимостта: 1908“ и пътуване с „Корона експрес“

Публикувана на: 17.08.2018г. 3552 прегледа

ИСТОРИЧЕСКА ВЪЗСТАНОВКА „ПОСРЕЩАНЕ НА КНЯЗ ФЕРДИНАНД НА ГАРА ТРАПЕЗИЦА И ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ“ И АТРАКЦИОННО ПЪТУВАНЕ С „КОРОНА ЕКСПРЕС“ – РЕТРО ВЛАК С ПАРЕН ЛОКОМОТИВ, организират на 23 септември Община Велико Търново и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД. Събитието е част от националните чествания на 110 години от обявяването на независимостта под патронажа на премиера на България Бойко Борисов и е включено в националния календар на Европейската година на културното наследство 2018.

Атракционното пътуване на „Корона експрес“ с парен локомотив с включен вагона на цар Борис III ще започне в 11:50 ч. на 23 септември по маршрут гара Горна Оряховица – гара Трявна и обратно. В 12:10 ч. на гара Трапезица във Велико Търново ще бъде представена историческа възстановка на пристигането на княз Фердинанд, министър-председателя Ал. Малинов и официалните лица, посрещането им от кмета и търновското гражданство и прочитане на манифеста за обявяване на независимостта на България, както и обявяването на княз Фердинанд за български цар.

Както знаем от историята, князът и правителството пристигат с царския влак от Русе през гара Две могили в Търново, като манифестът за обявяване на независимостта на България е написан на ръка в самия влак.

Историческите събития ще бъдат пресъздадени от актьори от МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново, и от членове на клуб „Традиция“.

След края на възстановката ретро влакът ще продължи пътуването си по маршрут гара Велико Търново, гара Дебелец, гара Дряново, спирка „Бачо Киро“ (Дряновски манастир) и Трявна (14:10 ч). След едночасов престой в Трявна влакът отпътува обратно по същия маршрут до гара Горна Оряховица.

Билети за пътуването на ретро влака могат да се закупят от касите на БДЖ в цялата страна, местата са ограничени!

Възстановката на гара Трапезица е безплатна за всички граждани и гости на града.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!