Три екипа денонощно са на крак в Центъра за спешна помощ в Горна Оряховица | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Три екипа денонощно са на крак в Центъра за спешна помощ в Горна Оряховица

Публикувана на: 20.08.2018г. 4900 прегледа

50 ДУШИ РАБОТЯТ В ЦЕНТЪРА ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. От година и половина началник на структурата е единственият токсиколог в региона д-р Виолета Пашова. Тя се съгласи да допусне екипа ни в реалните условия на работа на звеното и да видим с очите си предизвикателствата, които всекидневно преодоляват спешните медици. По време на дежурството, в което гостуваме, на смяна са по двама лекари, фелдшери и шофьори и една медицинска сестра. Още в 7:30 часа приемат първия сигнал и екип тръгва моментално, защото обаждането е за жена със съмнение за мозъчен инфаркт. Докато чакаме транспортирането й, д-р Пашова казва, че за съжаление, обслужват все повече хора с инсулт. Обяснява си го с факта, че населението застарява и с наличието на многобройни заболявания, водещи до съдови инциденти.

„Лятото се е случвало да имаме по 6-7 пациенти с инсулт. И все пак ден с ден не си прилича – понякога няма спешност и натоварване, а друг път не остава свободен кабинет от пациенти“, казва тя и споделя, че повече от 50 процента от сигналите, за които тръгват, не касаят животозастрашаващи състояния. Дава пример с хора, повикали медиците заради висока температура, коремни болки, дископатии, а дори и за премахване на кърлеж в домашна обстановка.

„НЕ ЛИПСВАТ И АБСУРДНИ СЛУЧАИ, ГРАНИЧЕЩИ С ВИЦОВЕ. Наш екип посети адрес, за да заведе до тоалетната възрастна жена. Нямало кой да й помогне и тя звъннала на телефон 112 и подала съвсем различни оплаквания от реалната нужда, поради която извикала спешна помощ“, разказа д-р Пашова. Друг куриозен случай бил, когато повикали екип под предлог за спешно състояние, а се оказало, че искат помощ за смяна на електрическата крушка.

„Имаме си постоянни пациенти, които ги посещаваме на всяко дежурство. Някои от тях са с онкологичен проблем и донякъде е оправдано посещението на лекари, има и такива с хронични болести. Така или иначе няма организирана система, която да откликва на нуждата им вкъщи и тази отговорност пада на нашите плещи“, споделя лекарката.

УБЕДЕНА Е, ЧЕ Е ВРЕМЕ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО И ДЪРЖАВАТА ДА ВЗЕМАТ МЕРКИ СРЕЩУ СИГНАЛИТЕ, КОИТО НЕ СА СПЕШНИ, тъй като фалшивите обаждания разхищават квалифициран труд, ресурси на Спешния център и екип, който може да е наистина нужен на друго място, в същия момент. Смята, че подобно на много други страни, пациентите, които не се нуждаят от неотложна помощ, трябва да поемат финансовите разходи за прегледа вкъщи.

Д-р Пашова споделя, че средната възраст на работещите в звеното надхвърля 50 години и се надява на появата на млади кадри. Приятно изненадана била от 27-годишен лекар, проявил желание за работа в структурата. Той е от Плевенско, дошъл преди половин година в Горна Оряховица. В месеца прави 6 – 7 дежурства и макар да работи на половин длъжност, дава лъч надежда, че примера му ще последват и други млади колеги.

На въпроса дали спешните медици срещат агресия, когато отидат на адрес, отговаря утвърдително. Обяснява си го с това, че хората не знаят къде точно приемат сигналите на телефон 112. „Диспечерите за нашия район са в Русе, оттам ги препращат към Велико Търново, а после ги насочват към нас. Всичко това несъмнено изисква време и става забавяне. Пациентите си мислят, че звънят при нас и затова често ни посрещат гневно, питат защо сме закъснели, а всъщност ние тръгваме веднага, като ни съобщят“, казва д-р Пашова.

„ЛЯТОТО Е ПО-НАТОВАРЕНО ОТКЪМ АДРЕСИ. НАЙ-ЧЕСТО СТАВА ДУМА ЗА ПРОБЛЕМИ С КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ. Много често помагаме на възрастни хора в жегата, сутрин са пили лекарства и като излязат на слънце, кръвното налягане допълнително пада от горещината и се стига до колабиране“, разказа медицинският фелдшер Бисерка Недялкова. Тя работи в звеното от 13 години и казва, че винаги има какво да изненада екипите. Изброява много случаи, които никога няма да забрави, но един смята, че е особено атрактивен. „Веднъж отидох по сигнал за жена, която ражда вкъщи. Беше преди 3 години. Успяхме да я качим на линейката, за да я транспортираме до болницата, но стигнахме до входа и тя все пак роди в линейката“, разказа тя.

От 23-години в центъра работи колегата й Мариян Марков, също фелдшер. Той казва, че за това време работещите в структура са намалели, а работата се увеличила. Твърди, че най-дълго се помнят тежките катастрофи и фаталните човешки съдби, защото тогава екипите също преживяват загубите.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Три екипа денонощно са на крак в Центъра за спешна помощ в Горна Оряховица"

  • 20.08.2018 в 18:56

    Браво на колегите. Ще съм горд ако вземат да разкажат, колко пъти личните лекари препращат пациентите си към тях, или колко ги отменят в почивните и празничните дни. Колко от родилките имат предродилна консултация и си знаят термина. Или за дългата си практика, колко българчета са изродили…Успех и късмет

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!