151 четения

Курс за захарна декорация на торти направи в Арбанаси Мария Озтюрк

ПЕТ ДАМИ УЧАСТВАХА В КУРС ЗА ДЕКОРАЦИЯ НА ТОРТИ И СЕ УЧИХА ДА РАБОТЯТ С ВЪЗДУШНА ЧЕТКА. Мария Владимирова Озтюрк, която от години живее в Истанбул и преди няколко месеца направи захарен макет на прочутата Желязна църква „Св. Стефан“, ръководи обучението. Мария организира курсове в България за втора година и това лято избра да завърши с обученията в Арбанаси, където живее баща й и където тя се завръща всяко лято със семейството си.

„Не е задължително момичетата, които участват в курсовете, да имат някакво художествено образование, нито пък е нужно да са професионални сладкари. Достатъчно е да искат да се научат да правят украси по този нов метод, при който се използва аерограф, или както още се нарича въздушна четка. Това всъщност е малък пистолет, който изключително фино изпръсква сладкарските бои и с помощта на различни шаблони се получава много интересна и ефектна декорация за торти или бисквитки.

„Започваме с различни упражнения и техники на изпръскване, за да могат курсистите да свикнат да боравят с аерографа. Макар да изглежда доста сложно, след всяко следващо упражнение те добиват повече увереност и смелост, ръката свиква и тогава става още по-забавно“, казва Мария, която показва на учениците си как се работи с готов шаблон, но и как могат сами да си направят такъв, използвайки снимка или илюстрация, която са си харесали.

КУРС ЗА 3D МОДЕЛИ, КОИТО ЩЕ СА НАПЪЛНО ЯДЛИВИ, Е СЛЕДВАЩИЯТ ПРОЕКТ НА МАРИЯ. „Тогава ще се учим да моделираме, отново ще оцветяваме с въздушна четка. Целта ни ще е да направим реалистичен модел, максимално близък до действителността. Най-вероятно ще започнем с модел на костенурка, просто защото на мен това животно ми е любимо“, обяснява Мария. И допълва, че наесен е поканена да направи демонстрация и в „Пейстри академия“ в София.

Мария вече два пъти е водила курсове по декорация в Иран, член е и на Турския национален отбор на готвачите и сладкарите ТАШФЕД и с него участва в различни световни състезания. Сега й предстои да се подготвя за конкурс в Бирмингам, а след това и за изключително престижното Световно първенство в Люксембург. За тях Мария обикновено превръща в сладки произведения на изкуството теми, свързани с националния бит на България и на Турция. За конкурса в Люксембург тази година е решила да направи украса с техниката изомалт. „Това е т.нар. дърпана захар. Някога по този начин са правили захарните петлета и аз сега много искам да успея да намеря майстори в България, които помнят и още владеят тази техника“, признава Мария. Съвсем наскоро тя самата участвала в едноседмичен курс във Франция при най-добрия в техниката – Стефан Клейн.

„Захарта се разтапя на определени градуси, след това започва да се обработва под специална лампа, която поддържа постоянна температура. Изстине ли – чупи се. Гореща ли е – пари, разказва Мария и допълва, че се работи със специални ръкавици заради нагорещената захар. Техниката е сложна и трудоемка, но пък се нея се получават фантастични фигури от захар, които приличат на стъклени скулптури.

ВЕЧЕ 18 ГОДИНИ МАРИЯ ЖИВЕЕ В ИСТАНБУЛ, КЪДЕТО Е ПОСЛЕДВАЛА ЛЮБОВТА НА ЖИВОТА СИ – ИБРАХИМ. Завършила е скулптура във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, което й дава огромно предимство пред останалите майстори на декорация. От захарен фондан тя може да направи почти всичко – животни, цветя, луксозни автомобили, герои от анимационни филми, сгради. Правила е дори захарна икона на Дева Мария с Младенеца.

Всичко започнало с един рожден ден на сина й Атила, когато поръчали торта, но тя пристигнала не такава, каквато детето си я представяло. Тогава Мария се замислила над идеята сама да започне да моделира, заровила се във форумите из интернет и… скоро започнала да прави торти не само за членове на семейството си, но и за близки и приятели. На тортите й са оживявали героите от „Леденото кралство”, пингвините от „Мадагаскар” и ядосаните пилета, героите от компютърната игра „Майнкрафт” и т. н. Правила е от захарно тесто всички динозаври, тиранозаври и зверове от „Джурасик парк”, майсторила е и героите от „Междузвездни войни”.

В КРАЯ НА МИНАЛАТА ГОДИНА МАРИЯ ИЗМАЙСТОРИ ЗАХАРЕН МАКЕТ НА ПРОЧУТАТА ЖЕЛЯЗНА ЦЪРКВА „СВ. СТЕФАН“ В ИСТАНБУЛ. Кулинарният шедьовър бил атракцията на официалния обяд, по случай откриването на реставрираната българска църква в началото на тази година. Този проект Мария е завършила само за 16 дни и съвсем скоро той отново ще може да се види в габровския „Терра мол”. За макета е направен специален стъклен капак, който да го предпазва от влагата и любопитните посетители. Захарната църква е направена от 30 кг захарен фондан. Тя има 28 прозореца и всеки от тях е изграден от по 15 елемента. Колоните са 63, точно толкова са капителите. Църквата има 36 купола и още един голям, който е главният в сградата. Мария изработвала всеки детайл ръчно, плюс 42-те малки кулички на храма и всичките 39 кръста.

В момента захарният макет на Желязната църква е в Арбанаси при Мария. Предстои му малка реставрация на няколко повредени детайла, получени по време на престоя му в Двореца в Балчик.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!