134 четения

Извършиха първи лапароскопски операции на жлъчка с новата апаратура в горнооряховската болница

Първите безкръвни операции с новата лапароскопска система, внедрена в Отделението по хирургия в горнооряховската болница, бяха извършени вчера и днес. Днес екип от хирурга д-р Иво Найденов от МБАЛ и колегите му от УМБАЛ в Плевен д-р Емил Филипов и д-р Добромир Нгуен, извършиха две холицистектомии (безкръвно отстраняване на жлъчен мехур) на двама пациенти- мъж и жена от областта. Лапароскопските операции преминаха успешно, а пациентите се чувстват добре.

„Това е нова, висококачествена апаратура, като резолюцията на образа е по-висока от HD, тя е 4К“, коментира д-р Филипов. „Апаратът дава възможност за детайлен образ и отлична визуализация, за контраст, видими са дори капилярите, и е с потенциал да се извършват операции с голям обем и сложност“.

От началото на 2018 г. досега в горнооряховския стационар са извършени 35 лапароскопски операции, отчете д-р Димитър Макавеев, началник на Отделението по хирургия.

Безкръвните интервенции извършват д-р Иво Найденов, който има повече от 850 лапароскопски операции на жлъчен мехур и плевенските хирурзи с над 300 безкръвни интервенции в УМБАЛ. Д-р Нгуен и д-р Филипов са специализирали в IRCAD France- Институт за изследване на рака на храносмилателната система, който световен топ център за обучение на хирурзи по лапароскопия в Страсбург.

По думите на д-р Филипов, новата апаратура и екипа имат потенциал да извършват холицистектомии, ингвинални хернии, операции при перитонити, резекции на дебелото черво. „Новата апаратура дава отлична възможност да се разшири планът на патологията, допълва той. „Досега със старото оборудване беше възможно да се оперира един пациент дневно, а вече – по трима пациенти.“

Припомняме, че комбинираната лапароскопска система е последно поколение и е произведена от американската компания „Smith & Naphew“, която е с над 120-годишна история в производството на ендоскопска апаратура. Включва 32- инчов екран с монитор за медицински цели, комбиниран електронож, аспирационна и иригационна помпа и външно устройство – таблет. То замени старата система отпреди две десетилетия. Оборудването струва около 73 хиляди лева, като 90% от сумата е осигурена от Община Горна Оряховица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *