Предприемач възстановява шедьовър на Колю Фичето и го прави сграда паркинг

Община В. Търново държи половината от Стамболовия хан, иска 240 хил. за руините му

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОИСКА 240 ХИЛ. ЛВ. ОТ ЧАСТЕН ИНВЕСТИТОР ЗА РУИНИТЕ НА СТАМБОЛОВИЯ ХАН, от които притежава половината. Баснословната сума за останките е на път да стопира проекта за възстановяването на шедьовъра на Колю Фичето, който от години е изоставен и в момента стоят само малка част от основите му, оградени с тараби. Съсобственици в сградата са предприемачът Хилендар Тодоров и кметството.

Бизнесменът е успял да издири по целия свят 14 наследници на имота и е изкупил дяловете им. В момента той и общината притежават останките, както и земята с площ от 512 кв. метра. За да реализира проекта си, Тодоров е пуснал искане да изкупи останалата част от имота. Намеренията му обаче са на път да пропаднат, тъй като „лицензирани оценители“ са направили оценка от 240 хил. лв. за другата половина. „По стари фотоси и сведения имах намерение да възстановя

Сградата преди

сградата в автентичен вид и да я направя на многоетажен паркинг, тъй като в старата част проблемът с паркирането става огромен. За да го направя обаче, ми искат такава крупна сума, отделно ще са средствата за проектиране, оборудване и строителство в този труден район. Как да се възстановяват падащите къщи при тези условия. Сумата, която ми искат, е безумна и ще се откажа, ако не се коригират“, коментира специално за „Борба“ Хилендар Тодоров. „Ако аз предложа да си продам моята половина от руините за тази цена, дали общината ще се съгласи“, пита риторично той. Хилендар Тодоров е един от водещите местни предприемачи и вече има опит във възстановяването на старинни сгради. Също по стари снимки и данни той възкреси от руини сградата на хотел „Реал“ в старата част, като изпълни всички условия на Института за недвижимо културно наследство.

СТАМБОЛОВИЯТ ХАН – ЛОШОТО ЛИЦЕ НА ТУРИЗМА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Уникалната сграда – някогашен хан, на ул. „Стефан Стамболов“ е едно от „лошите лица“ на местния туризъм. От нея в момента личат само основите, след като през 1980 година е изпепелена от пожар. Иначе тя е строена през 1842 година и е дело на Колю Фичето, който по същото време гради и Къщата с маймунката. Ханът носи името си поради факта, че е бил собственост на семейството на Стефан Стамболов. В момента от хана не е останало почти нищо. Руините в основата са закрити с предпазни тараби, които също са в лошо състояние. Вътре в основите пък вече са израсли даже дървета. Според запознати последният началник на прочутия 6-и отдел на Държавна сигурност – историкът, журналист и бизнесмен Димитър Иванов, е имал планове също да възстанови сградата и да я превърне в музей на Стамболов. Заради начинанието си той даже провел няколко срещи с предишния кмет д-р Румен Рашев, но така и не успял да реализира намеренията си. Така сградата се доразрушила и само фактът, че е правена изключително здраво и с качествени материали, вече повече от 40 години останките й оцеляват, без над тях да има покрив. Баснословната сума, която в момента общината иска от съсобственика на имота, за да му прехвърли останките, пък е на път да лиши имота от всякакви перспективи. Крайната дума за съдбата му ще има местният парламент, който ще разглежда и одобрява безумната цена.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка авторът

5 thoughts on “Предприемач възстановява шедьовър на Колю Фичето и го прави сграда паркинг

 • 21.08.2018 в 13:23
  Permalink

  А как ще се влиза и излиза в този паркинг – със светофар или регулировчик??

  Отговор
 • 21.08.2018 в 14:05
  Permalink

  Тарикатът „ПРЕДПРИЕМАЧ“гледа да притисне общината и да изкупи дела й на безценица ,а ако се стигне все пак на някаква сделка между тях и тя не го задължи като единствен собственик да възстанови „Стамболовия хан“ в автентичния му вид ,то дали ,ще стане платен/най-вероятно/паркинг/да му връща инвестициите/ или хотел си губи стойността на историческия му вид.Така,че умната господа общинари.

  Отговор
 • 21.08.2018 в 14:10
  Permalink

  На много места има светофари,но едно нещо няма в България ТОЛЕРАНТНОСТ. Защо да няма паркинг ще се изчякват шофьорите колеги какво толкова . Най-хубавата хубаво е да се благодари на този човек, че се заема с да възстанови този шедьовър. Малцина биха го направили. Дано стигнат до консенсус.

  Отговор
 • 21.08.2018 в 14:53
  Permalink

  Тази цена изобщо не изглежда висока, и как ще бъде паркинг и едновременно ще запази оригиналния си вид?

  Отговор
 • 21.08.2018 в 15:43
  Permalink

  Идеята е уникална и може да се реализира само в Търново – от известен и резрушен хан да направиш закрит паркинг, вместо да възстановиш хана като хан, хотел, музей и т.н.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *