16 четения

Два пингвина от американски аквариум бяха заловени в извънбрачна афера

Американски учени откриха с помощта на тест за бащинство пингвини, които имат извънбрачна връзка в аквариум в щата Юта, вместо да стоят моногамни, пише в. „Ню Йорк таймс“.
Повечето пингвини са смятани по принцип за моногамни. Те остават с един партньор през целия си живот и се съвкупляват с него всеки сезон. Други, като императорския пингвин, са серийно моногамни. Тоест остават с един партньор само за един размножителен сезон.
Персоналът на аквариума „Лавленд ливинг планет“ в американския щат Юта започнал да подозира, че има нещо съмнително в поведението на две двойки от вида субантарктически пингвин или папуански пингвин (Pygoscelis papua). Семействата Рото и Купър, и Коко и Госамър се държали подозрително. Учените първоначално предполагали, че всяко от тях отглежда собствените си деца. Но проверка, извършена заедно с учени от Университета на Долината Юта, показала нещо по-различно. В хода на съвместен и първи по рода си проект за установяване на бащинството на пингвините от този вид учените констатирали, че две от децата на мъжкия пингвин Коко били всъщност от друг биологичен баща, а именно пингвина Рото.
Така изследователите извадили на яве драматична пингвинска история за тайни, лъжи и оспорвано бащинство. За целите на изследването са били направени ДНК тестове на общо 19 пингвина, обитаващи аквариума.
„Персоналът, който се грижеше за пингвините, забеляза, че някои от тях не се държат като партньори, които са 100-процентово верни на половинките си. Открихме, че от осем изследвани пингвинчета, две са с биологичен баща, който не е техният социален баща“, казва Ерик Домян, ученият, който е ръководил изследването.
Изследователите не са чак толкова изненадани от изводите си, но смятат, че те може да породят известен проблем. Предстои изследваните пингвини да бъдат част от програма за чифтосване на най-генетично различните между тях с цел получаване на здрава популация. Но за целта не трябва да има пингвински извънбрачни връзки.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!