34 четения

За трета поредна година Факултет по изобразително изкуство ще бъде част от програмата на събитието „Стъклена плетеница”

За трета поредна година Факултет по изобразително изкуство, катедра Стенопис на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде част от програмата на събитието „Стъклена плетеница”, организирано от РСО „Централна Стара планина” и МАИР „Боженци”. В рамките на инициативата доцент Борис Желев, заедно с екип от студенти и докторанти, ще демонстрират изработката на класическа витражна техника „Тифани”. С тяхна помощ и напътствия посетителите на творческото ателие ще могат да изработят своя творба, която да отнесат в дома си за спомен.

„Тифани” е красива и специфична техника, създадена в края на 19 век. Наречена е на своя създател Луис Комфорт Тифани (1848 г. – 1933 г.). Всяко парче стъкло (цветно или не) се обрамчва с медна лента, след което отделните елементи се спояват. С тази техника се изработват лампи, аплици, стенни часовници, кутии за бижута, гербове, паравани и други.

Всеки желаещ да се запознае с витражното изкуство и работния процес е добре дошъл в изложбената зала на Старото школо в Боженци. Очакваме ви в събота от 10.00 до 17.00 и в неделя от 10.00 до 15.00 часа. Вход свободен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!