61 четения

Слагат инжекции на болни кестени в Павликени

Фирма „Килъри“ прилага за пръв път у нас система срещу молците по дърветата

БОЛНИ КЕСТЕНИ В ПАВЛИКЕНИ СЕ ИНЖЕКТИРАТ БЕЗПЛАТНО СЪС СПЕЦИАЛНО ВЕЩЕСТВО, КОЕТО ГИ СЪЖИВЯВА И СПАСЯВА ОТ ВРЕДИТЕЛИ. За пръв път у нас фирма „Килъри“ демонстрира система, която ликвидира кестеновия молец. „Минавайки през Павликени, видях доста болни дървета. Свързах се с кметския екип и предложих да демонстрираме новия способ. Подобни проблеми има с кестените в целия регион“, коментира Диян Маринов – представител на фирмата. „Килъри“ инжектират дървета пред сградата на общината и в най-големия парк на Павликени – „Кирил Ръкаров“.

Според експертите от 20 години насам кестените в България боледуват, като проблемът обхваща все по-големи райони. Причината е смъртоносен за фотосинтезата вредител, наречен „листоминиращ молец“, коментира Маринов и допълва, че заради него има опасност, съвсем скоро в страната всички 40 – 50-годишни кестени да бъдат тотално унищожени. Намаляването на листната маса пък влияе върху околната среда и климата, водейки до шумово, прахово и газово замърсяване.

„КИЛЪРИ“ СА НАМЕРИЛИ НАЧИН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ОПАСНИЯ ВРЕДИТЕЛ ЧРЕЗ ШВЕЙЦАРСКИ МЕТОД, КОЙТО ПАЗИ ДЪРВОТО ПОНЕ 3 ГОДИНИ. В стволовете на павликенските кестени се поставят специални инжекции, за да се проникне в „съдовата система“ на дървото в дълбочина. Веществото, което се вкарва, прониква навсякъде и парализира молците, без обаче да влияе на пчелите например, обобщава Маринов. Досега заболелите кестени просто се изоставяха или изсичаха, но вече могат и да бъдат спасявани.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!