11 четения

Мързелът може да спаси видовете от изчезване

Винаги са ви критикували, че сте мързеливи? Но сега както изглежда имате добро обяснение за това. Мързелив сте, защото така се борите за оцеляването на вида ви, пише британският в. „Дейли мейл“.
Учени от Университета на Канзас установили, че безделието е отлична стратегия за оцеляване и мързеливците измежду нас може да са следващият етап в човешката еволюция. Специалистите вярват, че са открили досега незабелязан закон на естествения подбор, базиран на „оцеляването на лентяя“. Това навежда на мисълта, че мързелът може да бъде добра стратегия за осигуряване на оцеляването на индивидите, видовете и дори на цяла група видове.
Изследването на учените е базирано засега само на мекотели, живеещи на дъното на Атлантическия океан. Но специалистите вярват, че може да са се натъкнали неочаквано на общ принцип, който може да се прилага и за по-големи видове, в това число и за гръбначни, придвижващи се по сушата.
Експертите са извършили пространно проучване на енергийните нужди на 299 вида изчезнали или живеещи днес двучерупкови мекотели и гастроподи, в това число плужеци и стриди. Периодът, който де факто е обхванал изследването, е пет милиона години. Специалистите са констатирали, че онези видове, които успели да избегнат изчезването и са оцелели и до днес, са такива, които се нуждаят от „ниска поддръжка видове“, тоест са видове с минимални енергийни потребностти. Мекотелите, които са изчезнали, са имали по-високи метаболитни нива от процъфтяващите им днес братовчеди.
Американският еколог професор Брус Либерман, който е един от ръководителите на екипа от Канзас, извършил изследването, казва: „Може би в дългосрочен план най-добрата еволюционна стратегия за животните е да бъдат апатични и лениви“.
Колкото по-ниско е метаболитното ниво, толкова по-вероятно е видовете да оцелеят. Така че вместо „оцеляване на най-годните“, метафората, която ще остане в историята на живота, може да бъде „оцеляване на най-мързеливите“.

Източник: БТА

Един коментар за “Мързелът може да спаси видовете от изчезване

  • 23.08.2018 в 20:22
    Permalink

    А хората какво правят? Яж, яж, яж – ох, ще надебеля – спорт, спорт, фитнес, спорт. Накрая какво се получава – въртим повече храна и енергия, ей така за да сме динамични. Ако китайците и индийците подхванат тая стратегия, ще останат само камъни по света.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *