249 четения

Пуснаха под домашен арест млечния бос Стефан Василев

Управителят на еленската мандра е обвинен в укриване на ДДС за милиони, групата действала в четири области

ОБЯВЕНИЯТ ЗА ТАРТОР НА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ДДС в четири области чрез фирми бушони Стефан Василев е бил пуснат от спецсъда под домашен арест, стана ясно вчера. 52-годишният съсобственик в еленската мандра на фирма „Би Си Си Хандел“ бе арестуван в началото на юни тази години при спецакция на ГДБОП под ръководството на специализираната прокуратура, в която взеха участие над 50 служители на МВР. Операцията бе пазена в тайна дни наред по неясни причини.

Специализираната прокуратура е разбила организирана престъпна група за данъчни престъпления, начело на която е бил управителят на фирмата за млечни продукти в Елена Стефан Василев. Чрез регистрирането на дружества бушони той е успял да осуети плащането на 900 хил. лева ДДС само за четири месеца. 52-годишният бизнесмен е посочен за ръководител на групата, която е действала в четири области – В. Търново, Русе, Търговище и Пазарджик.

Само за последните 2 години и половина „Би Си Си Хандел” и млечното предприятие към нея в Елена имала оборот от 50 млн. лева. Василев бе задържан от специализирания съд, а на 14 юни магистратите отказаха да го пуснат на свобода. Тогава той е заявил, че от 22 г. се опитва за възражда фалирали мандри и предприятия и успява, без да нарушава законите. Наскоро при повторна молба за пускане от ареста, Василев е бил оставен под домашен арест.

Освен него са обвинени още двама души, като единият е на свобода срещу 50 хил. лева гаранция. По време на операцията са били претърсени 21 имота, 14 от тях в счетоводни къщи и 8 домашни адреса, като на адрес в „Бистрица“ в София са били открити схеми, които онагледяват престъпната дейност на групата за укриване на ДДС.

Стефан Василев излиза на светло за пръв път и до момента търновските служби не са имали интерес към него по неясни причини. Мъжът е крупен предприемач, има мандри в Омуртаг, Македония и Търговище, има бизнес дори в здравния бранш, в туризма и ловните стопанства. Държи едва 30 процента от еленската мандра, на която е управител редом с Емилия Славова. Тя е вдовица на разстреляния през 2000 г. Слави Славов, който бе екзекутиран в Елена с куршуми в тялото и главата. Показното убийство не е разкрито и до днес – 18 г. по-късно, а Славова никога не е искала да говори.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!