Папагалите могат също като хората да се изчервяват в ситуации на силни емоции

Папагалите могат също като хората да се изчервяват в ситуации на силни емоции. Това твърди екип от френски учени, чието изследване е публикувано в американското научно издание ПЛОС уан, предаде Франс прес.
Специалистите са наблюдавали феномена за първи път при пет папагала от вида ара в зоопарка в Бовал във Франция. Част от бузите на синьо-жълтите ара (Ara ararauna), който е един от многото видове папагали ара, е без пера. Именно върху тази бяла кожа учените забелязали почервеняване, когато папагалите имали вземане-даване с гледачите си, и то в моменти, възприемани като позитивни за пернатите.
„Птиците нямат мускули на лицето. Те никога не са били изследвани, за да се види дали имат лицеви изражения“, казва пред Франс прес Алин Бертен, която отговаря за изследването.
Собственици на папагали ара вече са забелязвали изчервяване при тях, както и при някои други диви птици. Техните бузи се снабдяват от кръвоносни съдове също като при хората. Но феноменът трябвало да бъде документиран. Така се стигнало до фотографиране и филмиране на пернатите в зоопарка в Бовал. Специалистите наблюдавали реакцията на петте папагала ара по време на контактите им с техните обичайни гледачи. Те установили, че при тези контакти кожата на птиците около очите започва да почервенява.
Засега наблюденията са ограничени върху петте пернати и не могат да позволят да се заключи официално какво предизвика изчервяването при тях.
„Не знаем дали птиците могат да усещат позитивни емоции“, казва Алин Бертен. Но работата на учените поставя основата за бъдещи експерименти, създавайки метод, който ще позволи по-доброто разбиране на „чувствителността на птиците“, допълва тя.
Познанията за „чувствителната част“ на мозъка на птиците е много ограничена в сравнение с познанията за тяхната интелигентност, която може да се сравнява с тази на бозайниците. Много птици могат да използват различни предмети и да решават проблеми. От гледна точка на емоциите и на стреса учените досега са описвали поведението на пернатите по време на опити да съблазнят себеподобни или в конфликтни ситуации, при които основно перата се използват, като или щръкват, или се приглаждат. Но що се касае до реакциите им при положителни емоции, учените все още са в начален стадий на изводите си.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.