78 четения

МВР удари незаконна фабрика за цигари в Горна Оряховица

МВР УДАРИ ЧЕТИРИ НЕЗАКОННИ ФАБРИКИ ЗА ЦИГАРИ, ЕДНАТА ОТ КОИТО – В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Полицейската операция срещу незаконното производство и разпространяване на акцизни стоки е реализирана от служители от сектор „Икономическа полиция“ в ОД МВР – Пловдив, съвместно с Окръжната прокуратура в града. В четвъртък е атакувана и незаконна фабрика за производство на цигари „Капитал” в Горна Оряховица, която е част от операцията на МВР в страната.

В хода на полицейските действия, са извършени процесуално-следствени действия на териториите на областите Пловдив, Велико Търново, Силистра, Плевен, София, Кюстендил, Пазарджик и Варна съвместно със служители от съответните областни дирекции на МВР. Установени са четири незаконно работещи фабрики за производство на цигари – в градовете Дупница, Горна Оряховица и в Тутракан. В процеса на работата по досъдебното производство в Окръжната прокуратура в Пловдив е изяснено, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. Предотвратено е производството на други кутии с цигари, като са иззети от пригодените помещения материали – тютюн, хартия, картон, целофан, фолио, филтри и др., необходими за изработването им.

До момента общото количество установени и иззети акцизните стоки без бандерол е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1 млн. и 500 хил. лева. По досъдебното производство са иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети са и 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, открита в тях – над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол, както и веществени доказателства, свързани с основния предмет на разследването по досъдебното производство – пране на пари. Повдигнати са обвинения на общо 23 души, на четирима от тях са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“, а спрямо останалите 19 с постановление на наблюдаващия прокурор е постановено задържане за срок от 72 часа. Работниците били превозвани за работа във фабриките в бусове със затъмнени стъкла . Всяка една от четирите нелегални манифактури изработвала различни марки цигари, като тази в Горна Оряховица бълвала „Капитал”.

Нели СУКОВА

Един коментар за “МВР удари незаконна фабрика за цигари в Горна Оряховица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!