137 четения

Хората с дълбоки бръчки на челото са застрашени от атеросклероза

Хората с многобройни и дълбоки бръчки на челото са изложени на 10 пъти по-голям риск да починат от атеросклероза, констатираха френски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.
Екипът на Йоланд Ескирол изследвал 3200 работещи граждани на възраст 32,42,52 и 62 години. Те получили оценки, свързани с дълбочината на бръчките им на челото. Оценка нула означавала нула бръчки, а три – дълбоки и многобройни бръчки. Групата била изследвана в продължение на 20 години. През това време 233 души починали. От тях 15, 2 процента били с оценка 2 и 3, 6,6 процента с оценка 1 и 2,1 процента с оценка 0.
Изследователите достигнали до извода, че дълбоките бръчки са ранен признак на атеросклерозата. Кръвоносните съдове на челото са най-чувствителни на образуването на плаки в тях. Промените в колагена, който участва в структурите на косата, кожата и ноктите, са отговорни за задръстването на кръвоносните ни съдове и за образуването на бръчки. Атеросклерозата е един от главните фактори при инфарктите и някои други заболявания на сърдечносъдовата система, припомня изданието.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!