103 четения

Търновски художници показваха в Боженци как се правят витражи

ДВАМА ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ЕДИН ДОКТОРАНТ И ТРИМА СТУДЕНТИ ОТ ФАКУЛТЕТА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ направиха работно ателие по витражна техника „Тифани“ по време на фестивала „Стъклена плетеница“ в Боженци. Деканът на художниците доц. Борис Желев, преподавателят в катедра „Стенопис“ Даниел Иванов, докторантът Велина Сталева и студентите Калин Михов, Елена Караиванова и Елпида Лайлакиду в продължение на два дни са работили с деца и възрастни, пожелали да научат повече за техниката.

„Всяко едно от парчетата стъкло се облепя в „Тифани лента“ и се запоява с калай. Преди това обаче част от стъклата трябва да бъдат нарисувани и изпечени в пещ. Процесът е продължителен, може би три месеца работихме върху цялостната визия, но си струва заради ефекта, който витражите предизвикват. За разлика от мозайката, която отразява светлината, витражът приема светлината и я излъчва, оставя светлинки по земята и превръща цялото помещение в картина“, обяснява техниката Велина. Тя е авторът на витража, който украсява фоайето на първия етаж в Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Картината й е близо 10 квадрата, нарича се „Есен – зрялост и познание“ и е част от цялостен ансамбъл „Сезони на знанието”.

Търновските художници са работили с деца и възрастни, които опитват за първи път да създават изкуство с тази техника. Въпреки неопитността си всички те са направили по една малка пластика по време на творческото ателие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *