24 четения

Фотографът Найден Найденов показва хората на Европа в изложба

„ХОРАТА НА ЕВРОПА“ СЕ НАРИЧА ИЗЛОЖБАТА НА ФОТОГРАФА НАЙДЕН НАЙДЕНОВ, КОЙТО ОТ ГОДИНИ ЖИВЕЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ. Найден е подредил снимките си пред Факултета по изобразително изкуство във Велико Търново и ще ги представи на своите приятели и почитатели официално днес в 18 часа.

Фотографиите са правени през последните седем години в България, Италия, Испания, Швейцария, Монте Карло, Франция и на остров Мадейра. „Търсих усмихнати хора за снимките и след толкова места, на които вече бях, мога да кажа, че по-бедните живеят по-щастливо и спокойно. Разбира се, всяка държава си има свои особености, хората са различни. Швейцарците например са спокойни, карат едни огромни мотори, но ги карат бавно, без нерви и без да си създават стресови ситуации. Италианците са експресивни, нямат проблем да си изразяват емоциите. На остров Мадейра също срещнах спокойни хора, чиито модни тенденции не са се променили през последните 100 г. Там дори колите си не заключват на улицата, защото казват, че ако хванат крадец, го хвърлят в океана“, разказва Найден.

Идеята за изложбата се родила след една експозиция, която Найден направил в града, в който живее – Клермон Феран. „Започнаха във Франция една полемика да бъде ли страната част от Европа, или да не бъде. Политическите партии, разбира се, бяха на различно мнение и решиха да направят допитване, като включиха в него и чужденците. Така потърсиха и мен да си кажа мнението. Няколко месеца по-късно аз реших да върна жеста и оставих 30 снимки на кмета на града. Три дни по-късно ме потърсиха, за да направя изложба“, разказва Найден. Кметството в града поело абсолютно всички разходи по организацията на експозицията, залата, охраната на изложбата. Повече от 1000 французи минали през залата, за да разгледат снимките на българина. „И понеже във Франция лицето е частна собственост и почти е невъзможно да снимам хора, реших, че към тези снимки мога да прибавя образи от други държави“, уточнява Найден.

ПОВЕЧЕ ОТ 40 САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ ИМА ТЪРНОВСКИЯТ ФОТОГРАФ ЗА СВОИТЕ БЛИЗО 50 Г. В ЗАНАЯТА. 25 години е работил като фотограф репортер, бил е член и на екипа на в. „Борба“. Започнал е да снима с лентов апарат и досега продължава да прави 50% от снимките си с него. „Цифровата фотография има повече възможности за творчество и обработка, но фотошопът променя реалността, затова повече ми харесва старата техника“, казва Найден, който напоследък работи и с апарати с плаки, които фокусират на матово стъкло. Точно с такива снимки ще бъде направена следващата му изложба в Клермон Феран.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Фотографът Найден Найденов показва хората на Европа в изложба

  • 30.08.2018 в 16:12
    Permalink

    Браво Найдене! Успехи и за в бъдеще!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *