Увеличават се онкоболните в региона, ракът разболява повече жени

ОНКОЛОГИЧНО ЗАБОЛЕЛИТЕ ХОРА В РЕГИОНА СЕ УВЕЛИЧАВАТ, ПО ДАННИ НА РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. През 2017 година в Комплексния онкологичен център в старата столица са регистрирани със 150 души повече от предходната. Общата цифра на лекуващите се в общинското здравно заведение е 9585. Новооткритите пациенти са 1041.

Ракът на половата и отделителната система оглавяват тревожната класация по заболеваемост. Следват туморите на храносмилателната система, опорно-двигателния апарат, кожата и гърдата. Онкологичните болести разболяват повече жени, отколкото мъже, но въпреки това има и пациенти от мъжки пол, борещи се с рак на млечните жлези – 12 за миналата година.

Ръст се наблюдава при туморите на дебелото черво – 1376 души.

621 жени се лекуват от рак на матката, а новооткритите случаи са 692. При мъжете ракът на простатата също се увеличава, диагностицирани през 2017 година са 8 такива.

Онкологични заболявания чувствително се увеличават с възрастта. Начинът на живот също играе важна роля в отключването им, а предразполагащи фактори според медиците са тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол, консумацията на храни, съдържащи канцерогенни съставки и т.н. Медиците припомнят, че всеки здравноосигурен има право на един безплатен профилактичен преглед годишно, а ранното диагностициране на онкологичните заболявания дава шанс за пълно оздравяване и възстановяване.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Увеличават се онкоболните в региона, ракът разболява повече жени

  • 30.08.2018 в 14:56
    Permalink

    Съжелявам за болните не е добре да си болен от каквато и да болести. Но винаги вината е в нас. Хранителната култура е на много ниско ниво в България. Всички искат да имат пари за да ядат и пият, а как мислят , че се освобождава организмът от натрупаните хранителни вещества. С болести. Аз бих посъветвала използвайте парите си за спорт, почистващи процедури и екскурзий.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *