183 четения

20 г. майка и син успешно управляват ферма за пилета във Вързулица

Петранка Гагова и Радостин Георгиев са инвестирали над 500 000 лв., без малко да останат без водоизточник

МАЙКА И СИН УСПЕШНО УПРАВЛЯВАТ ФЕРМА ЗА ПИЛЕТА ВЪВ ВЪРЗУЛИЦА вече 20 години. Без малко обаче дружеството да остане без водоизточник за едната база, където се събират близо 100 000 пилета за угояване. Съдебният спор с Община Полски Тръмбеш обаче е приключил в полза на „Агро Александра“ ООД, е решил преди броени дни Върховният касационен съд. Той отказва спорът да продължи по жалба на общината, след като две съдебни инстанции във В. Търново са обявили 2,6 дка от имота за собственост на фермерите. В тях се намира и въпросният водоизточник, където вчера ни заведе Петранка Гагова, управител на фирмата.

На място се оказа, че каптираният извор се намира до самия язовир във Вързулица, който си има наемател. Водоемът обаче „завзел“ 600 кв. м от земята на „Агро Александра“. Това е установила експертиза по време на делото, което е било заведено от Община Полски Тръмбеш заради притежание на констативен нотариален акт за 140 дка в местността Мерата край селото от 2010 г. В тях влизали и въпросните 2,6 дка на дружеството на Петранка Гагова и на сина й Радостин Георгиев, в които пък бил единият водоизточник за птицекомплекса им.

„Въпросният имот е вписан в Агенцията по кадастъра през 2005 г. След като започна делото,

Петранка Гагова и въпросният водоизточник до язовира във Вързулица.

установихме, че тези 2,6 дка са изтрити от регистъра за земеделските земи, което няма как да стане без участие на съответната поземлена комисия. Заради това си мисля, че някой е подвел общината, за да заведе такова дело за тези земи. После пък установих, че част от тях са дадени под наем на земеделски производител от Страхилово“, разказа още 72-годишната бизнесдама, която смята, че разплитането на историята тепърва предстои.

ПРЕЗ 1999 Г. ПЕТРАНКА ГАГОВА УЧАСТВА В СДЕЛКАТА ЗА приватизацията на държавния птицезавод във Вързулица и към този момент се води управител. Тя реално е от Килифарево и заедно с покойния си съпруг е работила в оръжейната фирма в града. По неведоми пътища на съдбата обаче се озовава във Вързулица. Покупката е с РМД и сред малкото оцелели предприятия чрез този тип приватизация. Управителката си припомня, че навремето бившият земеделски министър Венцислав Върбанов я убедил да участва в приватизацията, което вероятно е било за добро, щом предприятието съществува вече 20 години. Фермата е купена за 270 000 лева. Имотът е от 190 дка, а в капитала са и спорните 2,6 дка с каптирания водоизточник. Има две бази с халета, бензиностанция и реално два водоизточника за две бази, които са в двата края на селото. До момента дружеството е инвестирало над 500 000 лева в птицекомплекса.

ФЕРМАТА РАБОТИ С ФИРМА „Пилко“ от Разград. Оттам им дават малките пилета, които се гледат във Вързулица 42 дни. След като са угоени, те се карат в Разград, където се колят и пакетират. Повечето от продукцията отива за износ. В едната база в петте халета сега има 100 000 пилета, които пият по 3 кубика вода на ден. Неясни наредби за хуманно отношение към пилетата създават проблеми във фермата. Според Петранка Гагова фрапиращ е случаят с амоняка, за чиято употреба са купили уреди. После зам.-министърка пък заявила, че всъщност нямало нужда от такива уреди. В същото време обаче се иска всеки ден да се записва какъв е амонякът в халетата с пилета.

Освен с производство на пилета допреди няколко години Петранка Гагова се занимаваше и с отглеждане на биоягоди и биомалини. Поради липса на финансиране от държавата това начинание е замряло. Сега тя има ябълки, сини сливи и череши, които пак са част от биоземеделието ни, заради което наскоро е ходила на изложение в Малага. Има и фермерски магазин във Велико Търново, и пони във Вързулица, което е на 12-годишната й внучка…

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “20 г. майка и син успешно управляват ферма за пилета във Вързулица

  • 31.08.2018 в 12:07
    Permalink

    „Поради липса на финансиране от държавата това начинание е замряло.“

    Само не ми казвайте, че за понито взема финансиране от държавата…Какъв е смисълът да го има?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!