На 31 август се състоя официалното закриване, както на академията, така и на проекта „Аз обичам България”, в който това лято децата от Арбанаси се включиха

Той премина през няколко етапа с различна насоченост – българска история, български спортни постижения, бабините гозби, но всички те имаха общ знаменател – любовта към България. Последният етап от проекта, което бе и основната тема на закриването бе „Български традиции и фолклор”. Академията бе закрита съвместно от ЦРДМ Арбанаси, Шереметя и Малки чифлик. Децата се включиха във викторина на тема „Български традиции и фолклор”, като отговаряха на различни въпроси, свързани с обичаи, празнуване на именни дни, приготвянето на трапеза за важните християнски празници, български пословици и поговорки. Интересна част от програмата бе пресъздаването на българския обичай „Пеперуда” – обреден ритуал за призоваване на дъжд, след което децата продължиха с „Игрите на баба и дядо” – „Кральо портальо”, „Гори, гори, кърпа”, „Стражари и апаши”. Те показаха как игрите са се променяли през годините, като пресъздадоха и тези от нашето съвремие. Накрая празникът завърши с едно общо хоро, на което се хванаха деца, майки и баби.

     Събитието бе уважено от кметовете на селата Арбанаси, Шереметя и Малки Чифлик, както и от секрeтарите на МКБТХ и МКБППНМ г-жа Ваня Ананиева и г-жа Христина Станчева.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *