81 четения

Търновските ротарианци възстановяват Багриловия надпис

10 000 ЛВ. СА СЪБРАЛИ ДО МОМЕНТА ТЪРНОВСКИТЕ РОТАРИАНЦИ ЗА КАУЗАТА СИ – ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БАГРИЛОВИЯ НАДПИС. За довършване на идеята са нужни още около 4000 лв., но членовете на Ротари клуб, са убедени, че ще се справят и до 22 септември надписът ще е готов.

Десетки търновци и организации са се отзовали до момента на инициативата и са дарили средства за идеята. Последното дарение е пристигнало от Лайънс клуб „Велико Търново – Арбанаси“.

„Надписът е свързан с Първата световна война и участието на България в нея. Бил е изсечен и поставен в една от скалите по пътя от жп гарата във Велико Търново към Великотърновския университет 10 г. след обявяването на Независимостта на България. След това някъде през 50-те г. буквите, изсечени в камъка, са били избити“, разказва историята на надписа Венелин Иванов, член на Ротари клуб.

„Българино, помни, че ти, въ царуването на НВ Фердинанд I царъ на българите се бори юнашки и освободи Македония на 29 – XI – 1915 г., а Добруджа на 4-I-1917 г.“, това са били думите, които изразяват най-великата кауза на България след Освобождението – обединението. Те ще бъдат възстановени по проект на директора на Художествената галерия „Борис Денев” Николай Сираков. Младият скулптор Денис Сираков работи върху новата плоча и изсича буквите, царската корона, лъва, както и всички лаврови клонки, които са украсявали надписа от всичките му страни. Проектът предвижда и изграждането на художествено осветление.

„Време е – 100 г. след поставянето на този паметен знак, да си го върнем в целия му блясък. Тази година се навършват 110 г. от обявяването на Независимостта, а и ние посвещаваме нашата кауза на 80 г. от чартирането на Ротари клуб”, казва още Венелин Иванов.

На търновския художник и общественик Димитър Багрилов е била идеята за този надпис, затова и той е известен като Багриловия надпис. Димитър Багрилов е автор на първия герб на Велико Търново, бил е директор на Мъжката гимназия и учител на Борис Денев. Преди век надписът е бил изработен от каменоделци от военнопленническия лагер, който е бил на Царевец.

Великотърновските ротарианци продължават да набират средства за каузата си. Банковата сметка е:

СДРУЖЕНИЕ „РОТАРИ КЛУБ ВЕЛИКО ТЪРНОВО“, в „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ“ АД – София, IBAN – BG 53 BPBI 793 110 266 17 601, BIC – BPBIBGSF основание „Дарение възстановяването на „Багрилов надпис“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Търновските ротарианци възстановяват Багриловия надпис

  • 03.09.2018 в 18:05
    Permalink

    Чудесна инициатива! Пожелавам им успех!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!