Дворът на Самоковлиевата къща в Свищов, където Историческият музей е разположил експозицията „Градски бит и култура в края на XIX и началото на XX век“ се превърна в уютно място за културен отдих на посетителите.

По време на летните месеци, служителите на КСП – Свищов извършиха редица ремонтни дейности, които допринесоха за приятно променения вид на музея. Подновени бяха шестте колони, намиращи се в двора и бяха възстановени пейките. За приветливия вид на екстериора допринесоха и новите перголи, които бяха поставени над пейките, между колоните. Освежена е част от сградата, изравнена е настилката на двора, а почвата е подготвена за озеленяване. Цялостният облик на къщата е приятно променен и от новобоядисаната ограда, цветът на която съответства с този на сградата.

Експозицията „Градски бит и култура в края на XIX и началото на XX век“ е изложена в Самоковлиевата къща в гр. Свищов, на ул. „Сава Пенев“№1. Престъпвайки прага на къщата посетителят има усещането, че се е върнал стотина години назад във времето и се намира в типична свищовска къща. Тук е изложен първият внесен в България домашен роял, подарен на годеницата на диригента на Първия светски български хор Григор Тончев. Усещането за автентичност се прокрадва неусетно от всяка изложена вещ, а очите не могат да се насладят на великолепно изрисуваните тавани. Всичко изложено в тази къща, строена през 1895 г., показва по особено ненатрапчив начин характерните особености на свищовския бит и култура, силно повлияни от културната столица на тогавашна Европа – Виена.

Посетителите, които желаят да разгледат експозицията е необходимо да заявят желанието си в Исторически музей Свищов, тъй като музеят разполага с шест тематични експозиции, обхващащи периода от времето на Римската империя до началото на 20-ти век и са изложени на различни места.

Повече за Исторически музей Свищов: http://istoricheskimuzei-svishtov.com/

 

 

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.