Новини

Драгижевски деца получиха покана и пяха на сцена в морската столица

Малки самодейци от Лясковска община участваха в първи песенен форум „На голямата сцена”, състоял се в морската столица. Децата от група „Китчица” при драгижевското читалище „Развитие-1894”, с ръководител Йорданка Димитрова се представиха блестящо на сцена „Раковина” в Морската градина на град Варна. Заедно със свои връстници от Новопазарското село Памукчии, те се включиха във варненския форум по покана на основателя на празничния фест Марина Рашева. Идеята за такъв фестивал се ражда у авторката още преди три години, когато заедно със съпруга си, който има лясковски корени, решават да се занимават с благотворителни каузи. Започват да подпомагат финансово читалища от малките населени места с парични дарения, книги и други консумативи.

Рашева е позната в Лясковец като писателка и преди известно време представи в нашия град трилогията със заглавия на трите си книги „Конституция на любовта”, „Червено кадифе” и „Полетът на бумеранга”. За лясковското читалище тогава тя също направи благотворителен жест с парична сума за закупуване консумативи за библиотеката. Сега, след като проучва друго читалище в лясковска община, решава да подкрепи със средства драгижевската читалищна светиня. Семейството й дарява 200 лв за създаване на детски кът, а на децата от самодейния състав прави подаръци – учебни пособия, книги за деца до 7 годишна възраст, топки и ранички на стойност 150 лв. Същите средства отделя и за читалището в Памукчии. След като прави дарението за двете читалища, семейството решава да покани малките самодейци на фестивал във Варна, инвестирайки за възраждането на българския дух в тези малки читалища. „Ние се наехме да помогнем на всяко едно дете в читалищата, които спонсорираме, за да може да се изяви с танц, песен, инструмент, сръчност и каквото умее да прави. Много е трудно за децата от малките населени места да имат възможност да бъдат на голямата сцена. В бъдеще предвиждаме да включим и други читалища в нашия проект, а не отдавна организирах и кампания „Дари книга – спаси читалище”, разказва за своята кауза писателката, която по професия помага на хората и като медицинска сестра. „Искам да благодаря на всички мои приятели и техните познати, които се включиха. Само за месец и половина успяхме да съберем над 500 книги, които ще бъдат раздадени на случаен принцип между читалища, чиито бази са в оскъдно състояние, разказва още за намеренията си Рашева.

В първото издание на фестивала семейството предоставя възможност за изява на децата от двете читалища – нашето в Драгижево и читалище „Просвета” в Памукчии, които въпреки трудностите, създават условия за развитие на детския талант. На сцената в Морската градина детските групи се включиха с песни и танци и прекараха един незабравим ден, показвайки на варненската публика своята дарба. Да подкрепят младите таланти се включиха и варненски деца – десетгодишните Камелия Василева и Никита Дянкова и дванадесетгодишната Рюгзан Бейханова. За своето представяне с народни и вокални песни децата от село Драгижево, освен много подаръци, получиха и грамоти за участие, почерпка и групово посещение на Аквариума, чийто спонсор бе община Варна. Пътните разноски пък пое кметът на община Лясковец д-р Гецова. Концертът във Варна бе закрит с песента „Една българска роза” в изпълнение на децата от Драгижево и с много балони, които полетяха към небето. С идеята да продължи осъществяването на своето благородно начинание Марина Рашева в края на фестивала благодари на децата и техните ръководители за чудесните изпълнения, на ръководството на община Варна, в лицето на кмета Иван Портних, на спомоществователите Коста Базитов, Живко Кожухаров, на д-р Ивелина Гецова и на всички гости и приятели, които доставиха радост на малчуганите и направиха незабравим фестивала за талантите от малките населени места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *