8 четения

Четвърт от хората по света не се движат достатъчно

Повече от четвърт от хората в света са по-застрашени от диабет, рак, сърдечносъдови заболявания и деменция, защото не се движат достатъчно, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация (СЗО).
Над 1,4 милиарда души не спазват препоръките на СЗО за най-малко 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути активни тренировки или физическа работа седмично.
„За разлика от другите рискове за здравето, недостатъчната физическа активност не намалява по света“ – каза ръководителят на изследването Регина Гутхолд от СЗО.
По данни за 2016 г. 27,5 процента от възрастното население в света не се движи достатъчно. Спадът е само с един процент спрямо 2001 г.
Обездвижването се е увеличило най-много както в богати западни държави като Германия и САЩ, така и в латиноамерикански държави, като Аржентина и Бразилия.
Най-малко се движат в Кувейт, Американска Самоа, Саудитска Арабия и Ирак. Там по-малко от 50 процента от възрастното население достига минималната граница за движение, препоръчвана от СЗО.
Най-малко обездвижени хора има в Уганда и Мозамбик – по 6 процента.
В богатите държави хората все повече седят, докато са на работа и в свободното време. Положението се влошава и от транспорта.
В бедните държави работата и придвижването все още изискват повече физически усилия.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *