8 четения

Гросмайстор Мариан Петров първи на „Никея оупън”, ще води националите на Уелс на олимпиада

Гросмайстор Мариан Петров спечели открития традиционен турнир по шахмат в Атина – „Никея оупън“. Състезателят на ШК „Етър“ завърши със 7,5 от 9 точки, без да допусне загуба. Великотърновецът записа три ремита и шест победи. Мариан е щастлив татко отскоро – през август му се роди дъщеричка. От 24 септември той ще е треньор на отбора на Уелс на шахматната олимпиада в Батуми.

Междувременно от 27 август до 2 септември в курорта „Дружба“ се проведе 43-тото издание на турнира „Морско конче“ за деца от 8 до 16 години. ШК „Етър“ участва с трима състезатели до 10 години.

„При момчетата ни представляваха Веселин и Слав Чамуркови. Веско стартира отлично и бе в борбата за челно класиране. Той започна с 4 от 5 със загуба от Александър Георгиев от Плевен, който оглавяваше класирането кръг преди края. За съжаление, не издържа на напрежението и загуби последните 2 кръга от шампиона Божидар Тилев от Раднево и Симеон Занов от ЦСКА, което го прати на 14 място с 4 точки. Също с толкова завърши и неговият брат близнак Слав. Той стартира с неочаквана загуба в първия кръг и въпреки че влезе в ритъм, не можа да се намеси в борбата за шестицата.

Повече се очакваше и от нашата състезателка до 10 години Стефани Бижева. Тя също стартира със загуба, след драматична битка в първия кръг и не успя да се съвземе напълно. Върна се в борбата с 2 поредни победи, но нелепа загуба в четвъртия кръг в по-добра позиция я лиши от надеждите за медал. В крайна сметка финишира на 8 място с 4 точки.

„Този път не постигнахме желаната цел, но видяхме върху какво трябва да работим. Липсата на турнири през лятото оказа влияние“, разказа треньорката Светла Йорданова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!